Glas Javnosti

Kreće popis stanovništva: Šta sa studentima koji su u vreme popisa u studentskim domovima?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Srbiji 2022 godine biće organizovan od subote, 1. oktobra u 8.00, i trajaće do nedelje, 31. oktobra 2022. do 20.00.

Međutim, šta se dešava sa studentima/učenicima i kako će oni biti popisani ako se u vreme popisa nađu u studentskim domovima?
Kako će biti popisani studenti/učenici koji se u vreme popisa nalaze u studentskim domovima? 

Studenti i učenici koji su smešteni u studentskim i đačkim domovima biće popisani dva puta: u mestu u kojem živi njihova porodica, i kao privremeno prisutna lica u mestu u kojem privremeno borave zbog školovanja.

Ako je neko od članova domaćinstva na školovanju u drugom gradu, kako će on biti popisan?

Sva lica koja su privremeno odsutna iz svog domaćinstva, bilo da su odsutna zbog rada, školovanja ili iz nekog drugog razloga, biće popisana u svom domaćinstvu, a podatke o njima daće prisutni članovi domaćinstva.

Istovremeno, ova lica biće popisana i kao privremeno prisutna lica i u mestu u kojem se trenutno nalaze, ali će se u rezultatima popisa iskazivati kao stanovnici mesta u kojem živi njihovo domaćinstvo iz kojeg su samo privremeno odsutni.

U popisu se prikupljaju podaci i o članovima domaćinstva koji se u vreme popisa nalaze u inostranstvu. Podatke o njima, u obavezi su da daju prisutni članova domaćinstva.

Šta je potrebno od ličnih dokumenata?

U Popisu se prikupljaju podaci o jedinstvenom matičnom broju građana (JMBG), a ukoliko ga ne znate napamet, možete ga pročitati sa nekog dokumenta i to je jedina vrsta dokumenata koja je potrebna.

Zašto je popis važan i šta predstavlja?

Popis je najsveobuhvatniji i najvažniji izvor statističkih podataka. Prema Zakonu o popisu, državljani RS sa prebivalištem odnosno boravištem u RS, kao i stalno nastanjeni stranci sa boravištem u RS, u obavezi su da učestvuju u Popisu i da na sva pitanja daju tačne i potpune odgovore. Popis po građaninu traje otprilike 30 minuta i sadrži 69 pitanja, a zakon je odredio da građani imaju pravo da odbiju odgovor na tri pitanja – o maternjem jeziku, veroispovesti i nacionalnoj pripadnosti prenose popis2022.stat.gov.rs.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR