Glas Javnosti

KRALJ KOJI JE VLADAO DUKLJOM, TRAVUNIJOM, ZAHUMLJEM I RAŠKOM: Jedina freska prvog srpskog kralja

Društvo
Autor: Glas javnosti

U maloj crkvi na Pelješcu, u blizini nekadašnjeg Stona, sačuvan je jedini portret nekog od srpskih monarha pre dinastije Nemanjića. Zadužbina prvog srpskog kralja Mihaila Vojislavljevića, koji je vladao Travunijom, Zahumljem, Dukljom i Raškom, podignuta je u starom Stonu krajem 11. veka, a freska je živopisana oko 1080. godine.

Ktitorski portret kralja Mihaila nalazi se u maloj niši koja se nalazi levo od ranijeg ulaza u crvku. Iznad nje se nalazila još jedna freska, koja je danas samo delimično sačuvana. Stručnjaci smatraju da je na njoj bio prikazan neko od apostola ili sam Isus.



Mihailo drži u rukama svoju zadužbinu, a njegovo lice na fresci je izduženo, sa velikim očima, iznad kojih su naglašene obrve, dok je na čelu naslikana duboko urezana horizontalna bora. Kosa mu je duža, proseda i dopire do potiljka, poput njegove brade. Na glavi nosi kraljevski venac zapadnog tipa koji se sreće širom srednjovekovne Evrope. 

Vojislavljević je bio prvi srpski kralj. Vladao je srpskim srednjovekovnim oblastima Dukljom, Travunijom, Zahumljem i Raškom, od 1050. do 1081. godine.  U početku je vladao kao knez, a svoju državu je oko 1077. godine uzdigao na rang kraljevine za šta je dobio potvrdu od pape Grgura VII.
Crkva je bila malih dimenzija, dužine šest a širine četiri metra. Ipak, bila je neobično visoka, više od sedam metara, a bogato je bila ukrašena kamenom ornamentikom. bila velika.

Sveti Sava je na ovom mestu 1219. godine osnovao Eparhiju Humsku ili današnju Eparhiju Zahumsko-Hercegovačku.



Ston i Pelješac su u okvirima Srbije ostali sve do 1333. godine kada će ih Dubrovniku, za godišnji danak od 500 perpera i pod uslovom da "poje srpski pop u Stonu", prodati kralj Dušan.

Danas na Pelješcu i u Stonu nema ni srpske crvke ni srpskog popa.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR