Glas Javnosti

KRAH PROTESTA NA ARHITEKTONSKOM FAKULTETU: Zbog raskola među studentima stižu drastično VEĆE ŠKOLARINE!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Protest studenata Arhitektonskog fakulteta koji je trajao skoro dve nedelje zbog odluke o povećanju školarine sa 240.000 na skoro 300.000 dinara, doživeo je krah kada je pre nekoliko dana stiglo neočekivano obaveštenje da tamošnji Studentski parlament (SPAF), kao predstavnik studenata i posrednik između njih i profesora, prestaje da podržava "mirno javno okupljanje u zgradi Arhitektonskog fakultet

Vođstvo protesta dogovara se sa Upravom fakulteta, razočarani studenti osnivaju novo telo pod nazivom "Plenum Arhitektonskog fakulteta (PAF), a školarina, po svemu sudeći, ostaje 300.000 dinara.

Pre nego što je odustao od protesta, SPAF je igrao ključnu ulogu u razmeni informacija između dekana i studenata arhitekture, organizovanju protesta i formulisanju zahteva. Kad su čuli odluku SAF-a, studenti koji protestuju u nekoliko sala dogovorili su se da se protest ipak nastavi.

Međutim, već sutradan, studenti su došli na fakultet, ali da slušaju predavanja i vežbe.

Predsednik SPAF-a Vuk Spalević i student-prodekan Isidora Zubović odgovorili su na zahteve kolega i izneli razloge svojih postupaka kada je reč o prestanku protesta. Oni su, zajedno sa ostatkom SPAF-a, od samog početka predvodili okupljanje.

U obaveštenju upućenom studentima objasnili su kako iskreno smatraju da je taj vid organizovanja, koji ne podržavaju uprava, profesori i asistenti, dostigao svoj maksimum i da će studentima biti pruženo sve što je u moći fakulteta.


Tako je u petak 10. marta na zvaničnom Instagram nalogu SPAF-a objavljeno da su počeli radovi na novoj maketarnici koja će, prema trenutnim informacijama i planovima, biti dostupna za studente potpuno besplatno. Takođe, i pojedini osnovni materijali koji su neophodni studentima, biće besplatni, dok će se drugi prodavati po posebnim cenama.

Predsednik SPAF-a Vuk Spalević poručio je kako će oni nastaviti borbu za ispunjenje zahteva, kao i da će od fakulteta zahtevati bolje uslove za sve studente.



Plenum Arhitektonskog fakulteta


Nekoliko dana nakon saopštenja predstavnika Studentskog parlamenta o prestanku održavanja protesta, stigla je vest da je osnovan novi vid samoorganizovanja studenata pod nazivom „Plenum Arhitektonskog fakulteta (PAF). Kako su objasnili, Plenum je nastao zato što je „700 studentkinja i studenata izglasalo nastavak protesta na Arhitektonskom fakultetu, SPAF je pod pritiskom uprave fakulteta zvanično prestao da podržava studentski protest.

Time je parlament izgubio svoj legitimitet budući da se oglušio o odluku većine studenata koje je izabran da predstavlja, pri čemu nije ni informisao studente o ishodima sastanka sa dekanom, niti je konsultovao studente radi donošenja odluke“.

Objašnjeno je kako je potrebno da postoji zajednički prostor u okviru kojeg će se uvažavati mišljenje svakog studenta Arhitektonskog fakulteta.

Glas javnosti/Nova

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR