Glas Javnosti

Kragujevac zatražio da se uvede vanredno stanje u tom gradu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Grad Kragujevac je zatražio od Vlade Srbije da odobri uvođenje vanrednih mera kako bi se stalo na put širenju zaraze koronavirusa,

To je, javljaju, odlučeno nakon sagledavanja epidemiološke situacije i povećanja broja zaraženih korona virusom,

Prema najnovijim podacima, u protekla 24 sata je registrovano 13 lica pozitivnih na korona virus, od kojih su šestoro iz Kragujevca, jedan iz Aranđelovca, dva iz Topole, i po jedan iz Knića, Beograda, Čačka I Sjenice.

Do sada ukupno pozitivnih pacijenata u Kragujevcu ima 147. U Kliničkom centru se leči 47 obolelih od Covid 19, dok se njih devetoro nalazi na respiratorima.

-Vođeni aktuelnom epidemiološkom situacijom u gradu Kragujevcu, održali smo sednicu Kriznog štaba koji je doneo određene preprouke. Neke od preporuka ne možemo da sprovodimo bez proglašenja vanredne situacije u Kragujevcu. Vanredno stanje na teritoriji Srbije je ukinuto, a s obzirom na to da je još uvek na snazi naredba o proglašenju epidemije korona virusa, obratili smo se Vladi Srbije i tražili da odobri naše preporuke. Situacija u Kragujevcu nije kako valja-, rekao je danas gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić i podsetio da je u prvom „piku“ u periodu od dva i po meseca registrovano 68 zaraženih.

Kako je   izjavio epidemiolog Instituta za javno zdravlje Predrag Delić, “mere koje će biti uvedene se odnose pre svega na zabranu svih javnih skupova”.

-Biće zabranjena javna okupljanja, proslave, kocerti, žurke, sve što podrazumeva ljude u bliskom kontaktu. Uvešće se i obavezno nošenje maski i rukavica u javnim ustanovama, a vreme rada ugostiteljskim objektima će biti značajno skraćeno, najverovatnije do 20 časova. Pokazalo se da mlađa populacija sada oboljeva, i da nije disciplinovana. To su aktivni ljudi, od 20 do 40 godina. Zato moramo da reagujemo-, kaže Predrag Delić.

Takođe tražena je i zabrana masovnih okupljanja na teritoriji grada, kao i ograničenje rada ugostiteljskih objekata, rekao je Delić.

On je precizirao da je na dnevnom nivou oko 10 novozaraženih pacijenata i da je to zabrinjavajuće visok broj, pogotovo kada se ima u vidu prethodni, tronedeljni period kada uopšte nije bilo novozaraženih.

Po tome se može zaključiti da je povećanje broja zaraženih u ovom periodu alarmantno, rekao je Delić i pozvao sugrađane da se ponašaju u skladu sa situacijom i da poštuju preporučene mere, kako bi izbegli infekciju.

On je ocenio da u proteklih dvadesetak dana to nije bio slučaj i da je najveći broj inficiranih zaražen na javnim skupovima.

U Kragujevcu je u protekla 24 sata registrovano šest novozaraženih korona virusomm, dok je u kućnoj izolaciji 196 osoba.

U Kliničkom centru Kragujevac (KCK) od kovida 19 leči se 47 pacijenata, na respiratoru je devetoro, a među njima je jedan pacijent iz Kragujevca.

Tu su hospitalizovani i najteže oboleli pacijenti iz centralnog i jugozapadnog dela Srbije, najviše iz Novog Pazara.

(Izvor: B92)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR