Glas Javnosti

KRAGUJEVAC ĆE PRVI PRODISATI: Gase se kotlarnice na ugalj, od sledeće godine BOLJE GREJANJE i ČISTIJI VAZDUH

Društvo
Autor: Glas javnosti

Prvi grad u Srbiji koji ukida kotlarnice na ugalj je Kragujevac, a naredne zimske sezone će u ovom gradu biti kvalitetnije grejanje i vazduh.

Ovime će za 70 odsto biti smanjena emisija ugljen-dioksida, a sumpor-dioksid će biti potpuno eliminisan, rekla je ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović.

- Kvalitet vazduha je jedan od glavnih prioriteta ministarstva za zaštitu životne sredine i zato ulažemo u ovakve projekte. Širom Srbije menjamo kotlarnice na ekološki efikasnije energente. Zamenom dotrajalih kotlova na ugalj novim kotlovima na gas ovde u Kragujevcu biće smanjeno aerozagađenje u velikoj meri - rekla je ministarka Vujović, a prenosi b92.net.

Danas su u ovom gradu započeti radovi na zameni kotlova starih preko 50 godina novim najsavremenijim kotlovima na gas. Ukupna vrednost projekta daljinskog grejanja u Kragujevcu, koji se odnosi na zamenu kotlova i saniranje deponije pepela u Kragujevcu, vredan je 18 miliona evra, a finansira se iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

- Drugi deo ovog projekta je zatvaranje i sanacija pepelišta u okviru kragujevčke toplane. Upravo konsultanti Evropske banke za obnovu i razvoj, zahvaljujući kojoj ovaj projekat realizujemo, završavaju studije kako bi se ispoštovali svi principi cirkularne ekonomije i kako bi ovaj pepeo dobio drugu upotrebnu vrednost. Nakon toga krećemo u realizaciju projekta i izbor izvođača radova. Ono što je važno da zamenom kotlova neće više biti deponovanja pepela", rekla je ministarka.

BONUS VIDEO


Drugi deo ovog projekta je zatvaranje i sanacija pepelišta u okviru kragujevčke toplane. Upravo konsultanti Evropske banke za obnovu i razvoj, zahvaljujući kojoj ovaj projekat realizujemo, završavaju studije kako bi se ispoštovali svi principi cirkularne ekonomije i kako bi ovaj pepeo dobio drugu upotrebnu vrednost. Nakon toga krećemo u realizaciju projekta i izbor izvođača radova. Ono što je važn

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR