Glas Javnosti

KOVIĆ PONOVO PRED SUDOM: 'Tužioci zastupaju Nato istoriju Srba koja krivicu za ratova baca na Srbiju!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Istoričar Miloš Ković ponovo je dao iskaz pred sudom gde je nastavljeno saslušanje povodom tužbe koja je podneta protiv njega.

Protiv njega su tužbu podneli istoričari Nikola Samardžić, Dubravka Stojanović, Radoš Ljušić i Vlada Stanković.

Ković je rekao da on ispunjava stručnu i moralnu dužnost istoričara, kada javno i otvoreno kritikuje stavove koje zastupaju tužioci. Kritika i dijalog su, kako je naglasio, osnov i uslov napretka svake nauke, ali i javnog života u svakom društvu.

- Uvidom u moje tekstove i intervjue lako se može utvrditi da tužba počiva na izmišljenim iskazima i na rečenicama koje nikada nisam ni izgovorio, niti napisao - istakao je Ković.

- Tačno je da sam rekao da tužioci zastupaju „hašku istoriju“ i "NATO istoriju“ Srba. To je istorija koja krivicu za ratove na našim prostorima u 20. veku, naročito na one vođene u toku razbijanja Jugoslavije, baca na Srbiju. Na taj način moralno se opravdavaju ponovljeni genocidi nad srpskim narodom, koje su u prošlosti počinile sadašnje članice NATO pakta, kao i da se tako pravda, što je posebno važno, agresija NATO na Krajinu, Republiku Srpsku i SR Jugoslaviju - 

Ković je podsjetio na izjave tužilaca da su Srbi „biološki otpad“, da će da „zagade Evropsku uniju“, da su zaslužili Jasenovac i „Oluju“, što je govorio Nikola Samardžić, da je 1914, 1941, 1991. trebalo da kleknu pred Njemačkom, kao što je rekao Ljušić, da je atentator na Pavelića „nasilnik i ubica“, što tvrdi Dubravka Stojanović.

On je naglasio da u suprotstavljanju takvim stavovima nije usamljen i da je, primjera radi, u julu i avgustu ove godine 105 vodećih ličnosti našeg javnog života protestvovalo protiv iskaza Samardžića i Stojanovićeve, koje su nazvali «obnovom i odbranom ustaških zločina i ideja»

Ković navodi da je zaključio svoj iskaz rekavši da on nije prvi profesor Univerziteta u Beogradu kome se sudi zbog javno saopštenog mišljenja o odsudnim pitanjima naše istorijske sudbine i naše današnjice. Kako je rekao, čast mu je da sada i on, vođen savješću, zahvaljujući ovom sudskom progonu – tužioci su protiv njega podnijeli 8 tužbi i traže odštetu od preko 4.000.000 dinara – nastavlja ovu našu stradalničku, ali dobru, časnu i čestitu tradiciju.

– Moja dužnost nije samo da branim autonomiju istorije kao nauke od NATO propagande, nego i da se suprotstavljam progonu nad svojim kolegama, istoričarima sa Filozofskog fakulteta“, naveo je Ković, prenose Novosti.

– Sam Radoš Ljušić u svojoj najnovijoj knjizi piše o tome kako on i njegovi prijatelji «udaljavaju» i «dovode» istoričare na Odeljenje, kao i da je 110 srpskih istoričara, aprila 2019, potpisalo pismo podrške koleginici Miri Radojević, u čijem su javnom vređanju i progonu, pored ostalih, neposredno učestvovali Stojanovićeva i Stanković.

(Glas javnosti/Novosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR