Glas Javnosti

KORPORATIVNI INTERESI GUŠE VIZIJU BESPLATNIH UDŽBENIKA: Strani izdavači vode RAT protiv BESPLATNIH UDŽBENIKA!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Fondacija Alek Kavčić je 12. janura objavila prve besplatne udžbenika za učenike osnovnih škola u Srbiji, međutim, desilo se nešto potpuno neverovatno - strani izdavači koji su pokrivali najveći deo tržišta započeli su borbu protiv besplatnih udžbenika radi zadržavanja dosadašnjeg profita.

Njima očigledno smetaju besplatni udžbenici za školarce, zbog čega se borba ne stišava. Ona se vodi kako u medijima, tako i u školama stižući i do Ministarstva prosvete. U igri je opcija koja predlaže promenu Zakona o udžbenicima.

Iako je sasvim prirodno da jedna država ima i domaćeg izdavača koji "grize" kako bi sačuvao svoj deo tržišnog kolača, problem leži u tome što izdavači udžbenika posluju u oblasti koja je previše bitna za jedno društvo da bi bila prepuštena principima slobodnog tržišta.

Dokaz da novac ne bi smeo da igra bitnu ulogu kada je reč o osnovnom i srednjem obrazovanju u Srbiji može se naći i u Članu 71. Ustava Republike Srbije:

“Svako ima pravo na obrazovanje. Osnovno obrazovanje je obavezno i besplatno, a srednje obrazovanje je besplatno.”

Poznato je da komplet udžbenika za osnovnu školu dostiže cenu od 20.000 dinara, samim tim, ustav Republike Srbije se krši već godinama a đaci to pravo ne ostvaruju. Sa pojavom besplatnih udžbenika moglo bi da dođe do promena i olakšavajućih okolnosti kako za studente tako i za roditelje, međutim, sasvim je jasno da izdavači neće tako lako dopustiti da do toga i dođe.

Udruženje izdavača je, na pojavu prvih besplatnih udžbenika, prvo odreagovalo tako što je objavilo saopštenje da se preuzimanjem udžbenika sa sajta besplatnabiblioteka.com krši važeći Zakon o udžbenicima i Standardi kvaliteta udžbenika koji uključuju standarde kvaliteta štampe, prilagođavanje specijalnim formatima za slepe i slabovide učenike...

Slično je zaključio i ministar prosvete Branko Ružić, koji je u intervjuu za Nova.rs izjavio da model besplatnih udžbenika profesora Kavčića, iako deluje atraktivno, pokreće mnoga pitanja, počev od toga kako urediti sistem, a ne narušiti fer uslove poslovanja i konkurenciju, kako ne narušiti autorska prava.

Bez obzira na to što je Ministarstvo na čijem je čelu Ružić iste te udžbenike odobrilo, on je jasno pokazao da neće stati na stranu Kavčićeve fondacije, iako je radi reda dodao da ne staje na stranu bilo kog izdavača. 

Foto: Youtube/ Printscreen

Ovakav stav ministra navodi na pitanje kako je moguće da je Ministarstvo prosvete prethodno moglo da odobri udžbenike koji nisu u skladu sa Zakonom o udžbenicima. Sa druge strane, kada je reč o autorskim pravima, osim što iz Fondacija Kavčić tvrde da niko nije oštećen i da su prava autora jasno definisana ugovorima, do sad nismo čuli ni jednog jedinog autora da se požalio.

Pretpostavlja se da besplatni udžbenici zapravo i nisu mimo zakona, već da postoje indicije da su izdavači promenili taktiku i tim povodom rešili da utiču na promenu samog zakona Republike Srbije.

“Na redovnom sastanku sa izdavačima, u okviru tačke Razno, pojedini izdavači su pokrenuli pitanje izmene Zakona, budući da je važeći Zakon o udžbenicima usvojen 2018. godine”, rečeno je iz Ministarstva prosvete.

Predstavnici Ministarstva su nakon toga zamolili učesnike sastanka da se pisanim putem obrate Ministarstvu i dostave svoje predloge koje članove Zakona, po njihovom mišljenju, je potrebno menjati. I dok iz Ministarstva tvrde da to ne znači da će Zakon biti menjan, koje zakonske odredbe bi izdavači da menjaju, za sad ostaje nepoznato šta će se dešavati.

Iz Ministarstvo poručuju takođe da, ukoliko dođe do izmena Zakona, to neće bit odlučeno brzopleto. To bi moglo da znači da promena ne može doći dovoljno brzo da bi uticale na narednu školsku godinu. Ono što će, međutim, imati uticaj na to koje će udžbenike osnovci koristiti u toku naredne školske godine, jeste mišljenje predmetnih nastavnika, a u njegovom nedostatku odluka direktora.

Oko izbora udžbenika iz određenog predmeta, za konkretnu školu, po pravilu se dogovaraju predmetni nastavnici. Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković, međutim, napominje da to tako funkcioniše tamo gde nastavnici znaju šta hoće.

“Ali sigurno ima škola gde direktor odlučuje, a direktora je lakše privoleti na svoju stranu”, smatra Janković koja radi kao nastavnica srpskog jezika u osnovnoj školi.

Škola je mesto gde bi pritisak mogao da ima efekta i izdavači to vrlo doro znaju. U prilog tome govori saopštenje koje je Udruženje izdavača početkom februara poslalo direktorima osnovnih škola. Udruženje izdavača je tom prilikom “podsetilo” nastavnike da biraju samo one udžbenike koji se nalaze u Katalogu odobrenih i da izdavačke kuće, članice Udruženja “stoje iza kvaliteta svojih izdanja”.

Međutim, iz Unije na to odgovaraju da su svi udžbenici koje odobri Ministarstvo opcija, bez obzira na Katalog, napominjujući da pored kvaliteta direktori i nastavnici škola ne smeju da zanemare dostupnost udžbenika široj populaciji učenika, “a nesumnjivo je da su besplatni udžbenici svima dostupni”.

“Upravo, lakši put do udžbenika, može biti siguran put ka završetku osnovne i upisu srednje škole. Zar to nije cilj od najšireg društvenog značaja?”, navedeno je u saopštenju Unije uz podsećanje da je u Srbiji dva odsto stanovništva nepismeno, 11 procenata sa nepotpunim osnovnim obrazovanjem, dok je 2,68 odsto bez stručne spreme.

Iako se kraj rata između Fodacije Aleka Kavčića i stranih izdavača ne nadzire, možemo samo da se nadamo da će bar neka bitka biti dobijena u korist onih kojima besplatni udžbenici znače opismenjavanje ili kvalitetnije obrazovanje.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR