Glas Javnosti

KORONA ZADAJE MUKE ŠKOLARCIMA: Đaci primorani da napuste domove, za studente za sada nema zime

Društvo
Autor: Glas javnosti

Usled bojazni od moguće pojave korona virusa oko 12.300 đaka mora da napusti učeničke domove. Ova odluka je naišla na negodovanje nekih roditelja, koji su u nedoumici kako će deca putovati i pratiti nastavu, ministar prosvete Mladen Šarčević ističe da je odluka doneta u interesu, pre svega, zdravlja dece.

- A šta ako ih krizni štab potpuno zatvori, kao proletos? Nastava u srednjim školama je nedelju dana uživo, a nedelju dana na daljinu. Kada su uživo, tada su u domu, a kada su na daljinu, onda od kod kuće. Roditelji i dalje biraju da li će im deca učiti po kombinovanom. Zašto bi to bio razlog za prekid školovanja i koga ćete da optužite ako dođe do većih zaražavanja u domovima? - pita ministar.

On konstatuje da je reč o odluci Kriznog štaba kojoj se Ministarstvo povinuje.

Situacija kada su u pitanju studentski domovi, ostaje ista, oni normalno funkcionišu.

- Studenti su punoletni i samoodgovorni i sami će pojačati pojačati redarstvo, a za njih je predvišen i smeštaj u kovid bolnicama - odgovorio je ministar.

Problem za roditelje čija deca moraju, zbog kombinovane nastave, svaku drugu nedelju da putuju u učenički dom jeste cena prevoza.

- Cena učeničkog doma je višestruko regresirana i biće još umanjena. Deca ne putuju predaleko od svog mesta stanovanja i cena prevoza nije prevelika - tvrdi Šarčević

Predstavnica Granskog sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost" Vesna Vojvodić Mitrović ipak ima dosta kritika na ovu odluku.

- Krajem avgusta roditelji su za svoju decu potpisali ugovore, reč je o 12.300 korisnika u 68 učeničkih domova u Srbiji. Svi ti učenici imaju više nego opravdane razloge da borave u tom domovima. Reč je deci koja stanuju i po više stotina kilometara daleko od mesta gde se školuju, a neki od njih su čak i iz susednih država, kao što su Bosna i Hercegovina i Crna Gora - objašnjava ona.

Predstavnica sindikata kaže da je 3.seprembra u domove stigla informacija da treba osloboditi 50 posto kapaciteta.

- Svakoga petka direktori domova su u obavezi da tabelarno prikažu koliki su resursi njihovih domova, koliko su se učenika oslobodili. Roditelji su bili pozivani u četvrtak, neki u petak ujutro da odmah dođu po svoju decu - objašnjava ona.

(Glas javnosti/Nova)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR