Glas Javnosti

Korona ubrzala birokratiju, ali osakatila privredu! Unija poslodavaca Srbije APELUJE na Krizni štab

Društvo
Autor: Glas javnosti

Unija poslodavaca Srbija sastavila je predlog mera za otklanjanje posledica korone koji je uputila Kriznom štabu na razmatranje.

Kriza koju je prouzrokovao virus COVID-19 je u velikoj meri uticala na poslovanje srpskih preduzeća. Posmatrano sa finansijskog aspekta, istraživanje Unije poslodavaca Srbije je pokazalo da je 94% anketiranih privrednika imalo ozbiljne teškoće, a u potpunosti su bez prihoda ostali brojni privrednici u sektorima turizma i ugostiteljstva.

Posledice prouzrokovane virusom COVID-19 na privredu i poslovanje u Srbiji mogu se sagledati kroz odgovore na dva ključna pitanja: Kako je epidemija uticala na rad i funkcionisanje preduzeća u uslovima vanrednog stanja?
Kako su okolnosti izazvane virusom i vanrednim merama uticale na prihode preduzeća?
Nije sve crno. To potvrđuju i činjenice da je korona ubrzala sporu birokratiju i administraciju i primorala ih da odmah deluju, da ublaže krute procedure i sisteme. Mnoge institucije su ubrzale svoje poslovanje prelaskom na digitalne platforme, Izazovna vremena su nas primorala da stvari posmatramo iz drugog ugla i otvorila su prostor za brojna inovativna rešenja.

U saopštenju koje je potpisao Miloš Nenezić, predsednik tog udruženja stoji da je Unija poslodavaca Srbije je stava da je poštovanje principa jednakosti i ravnopravnosti u donošenju i implementaciji mera i njihovo efikasno sprovođenje veoma bitno za održivo poslovanje privrednih subjekata i njihovo poverenje u sistem i državu, iz kojih razloga smo se obratilii Kriznom štabu za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica zarazne bolesti COVID-19 po privredu, sa  novim predlozima za određene modifikacije i dopune ekonomskih mera Vlade Republike Srbije koje su u primeni.

Paket predloženih mera obuhvata pravo  na uplatu bespovratnih novčanih sredstava iz budžeta u visini iznosa osnovne minimalne zarade po zaposlenom, kao i pravo na odlaganje plaćanja poreza i doprinosa. Kako poslodavci Srbije smatraju odlaganje plaćanja poreza bi trebalo da se odnosi na sve preduzetnike kao i na zaposlene u mikro, malim, srednjim, ali i velikim preduzećima, i to kako u privatnom sektoru, tako i u državnim preduzećima.

Spisak predloga koji su upućeni Kriznom štabu možete pogledati OVDE

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR