Glas Javnosti

KORONA SE VRATILA: Balkanske zemlje uvode nove mere zbog SKOKA broja zaraženih!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nacionalno koordinaciono tielo za zarazne bolesti (NKT) Crne Gore danas je na sednici donelo stratešku odluku o daljem otvaranju Crne Gore - na spisku zemalja čiji rezidenti mogu ući u Crnu Goru uz negativan rezultat PCR testa na SARS-CoV-2 akreditovane laboratorije, star ne više od 48 sati su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Turska, Izrael, Poljska, Rumunija, Italija i Ukrajina. Srbije na

Jednoglasno je zaključeno da odluka o otvaranju prema Srbiji može biti doneta tek nakon što bude poznat zdravstveni ishod nedavnog sportskog događaja u Beogradu na kojem je dopušteno prisustvo desetina hiljada gledalaca čime je proizveden visoki epidemiološki rizik.

Rezultati epidemioloških i bezbednosnih provera ukazuju da je nakon gotovo trideset dana u kojima u Crnoj Gori nije bilo potvrđenih slučajeva infekcije virus ponovo importovan i to neodgovornošću pojedinaca.

-Deo nove politike otvaranja Crne Gore je i današnja odluka da se omogući dolazak turista iz epidemiološki sigurnih delova pojedinih država  čarter letovima uz prethodnu komunikaciju tur-operatera sa našim nadležnim organima i bilateralni dogovor na nivou nadležnih zdravstvenih institucija, navodi se u saopštenju posle održane sednice.
Crna Gora juče je skinula Bosnu i Hercegovinu sa liste zemalja iz kojih je moguće slobodno ući u zemlju, nakon što je utvrđeno da je većina aktivnih slučajeva koronavirusa importovana iz Srbije tako što su neodgovorni pojedinci ušli u Crnu Goru preko Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz crnogorske vlade.

-Ulazak iz BiH od juče moguć je za građane Crne Gore, BiH i država sa liste IJZCG (Institu za javno zdravlje Crne Gore) uz negativan PCR test akreditovane BiH laboratorije BiH star maksimalno 48 sati. Mera je na snazi dok Crna Gora i BiH ne dogovore procedure razmene informacija o kontroli lica koja preko BiH dolaze u Crnu Goru iz trećih država“, navodi se na zvaničnom tviter nalogu Vlade Crne Gore.

Direktor Instuta za javno zdravlje Boban Mugoša kazao je da je ispitivanje pokazalo da ima slučajeva koji su importovani putem koji ide preko BiH i iz zemalja koje nisu na listi, tako da su morali brzo da reaguju. Građani Crne Gore i stranci sa stalnim boravkom preko BIH su iz Srbije ulazili u Crnu Goru sa ličnom kartom. BIH je bila na listi iz koje je bio moguć slobodan ulazak dok je iz Srbije zabranjen.

Od juče je takođe ponovo obavezno nošenje maski na svim javnim mestima u Crnoj Gori, a direktor Kliničkog centra Crne Gore Jevto Eraković izjavio je da se sa sigurnošću može reći da su svi novoregistrovani slučajevi korona virusa u Crnoj Gori uvezeni.
On je objasnio da je jasno da je odlazak crnogorskih građana na fudbalski derbi Partizan-Zvezda koji je igran u Beogradu doveo do ove situacije. Crna Gora je 2. juna proglasila kraj epidemije, jer nije imala obolelih i 28 dana nije bilo nijednog novozaraženog.

Takođe i slovenačka vlada pooštrila je juče uslove za ulazak putnika iz “trećih” država izvan EU, pa je od ponoći za sve koji ulaze iz Srbije (i sa KiM) i BiH obavezan 14-dnevni karantin ili negativni test na kovid-19. Slovenačka vlada obrazložila je da se u tim zemljama beleži veći dnevni rast obolelih od korona virusa i da su zato stavljene na “crvenu listu” epidemiološki nesigurnih država na kojoj je već Severna Makedonija.

Svi koji u Sloveniju žele da uđu iz država s “crvene liste”, bilo da su slovenački državljani ili stranci moraće u obaveznu izolaciju ili treba da poseduju imaju negativan test ne stariji od tri dana i koji je obavezno urađen u nekoj od članica EU. Od ponoći više ne važe ni prethodno priznati izuzeci po kojima se iz tih zemalja moglo ulaziti bez karantine i epidemiološke potvrde ako se radilo o vlasniku nekretnine ili plovila u Sloveniji, a rok za tranzit kroz Sloveniju iz tih država skraćuje se sa dosadašnjih 24 sata na 12 sati.

Ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs rekao je, tumačeći današnju odluku, da je to učinjeno zbog rizika unosa koronavirusa u Sloveniju i opasnosti mogućeg drugog talasa epidemije.

Za sada se restrikcije unutar Slovenije neće pooštravati, ali, ako se broj dnevnih novih zaraza ne bude smanjivao, moguće je da će vrlo brzo ponovo biti smanjen maksimalan dopušten broj ljudi na javnim mestima sa sadašnjih 500 na 200. Prema podacima slovenačkih epidemiologa, od 34 nova slučaja u poslednjih desetak dana veći deo je “uvezen” iz inostranstva, dok je sekundarnih infekcija u Sloveniji bilo 14. Hojs je upozorio da oni koji unesu virus u Sloveniju odgovaraju kazneno ako su policiji prilikom ulaska dali lažne podatke o tome gde su boravili i tako reskirali da prenesu zarazu na druge ljude.

(Izvor: Nova.rs)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR