Glas Javnosti

10 TAČAKA RODITELJSKOG SASTANKA ODRŽANOG NA VAJBERU: Onlajn 'susreti' sa razrednim starešinama, roditelji u čudu!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Korona pandemija unela je velike i globalne promene u živote ljudi širom planete. Ni Srbija nije izuzetak a čini se da je najviše promena doživela škola i način pohađanja nastave.

Onlajn nastava je već pola godine ralnost u našoj zemlji. Učionicu i nastavnike zamenili su RTS programi i Gugl učionica kao i i vajber grupe. Septembar je počeo sa kombinovanom nastavom a od tih kombinacija već glave bole i učenike i njihove roditelje. Osim nastave, totalnu promenu doživeli su i roditeljski sastanci. 

Nekada smo kao školarci drhtali od straha i treme čekajući da nam se mame i tate vrate iz škole sa roditeljskih sastanaka, strepeći šta će da nam kažu za ocene, izostanke ili neke od opaski razrednih starešina. E pa što je bilo, bilo je. Korona novi svet donosi i vajber roditeljske sastanke. 

Ovog septembra umesto odlaska u učionice i susreta sa razrednim starešinama roditelji u Srbiji susreli su se sa roditeljskim sastankom preko vajber grupe, od toga mnogi i u sred radnog vremena. Sistem je sledeći. razredne starešine preko vajbera šalju roditeljima dnevni red roditeljskog sastanka i potom ih u nastavku poruka taksativno obrazlaže. Kao i u svakoj vajber grupi i ovde sledi onlajn rasprava i razmena mišljenja roditelja sa razrednim a ko želi može da pošalje i gifove, smajlije i ostale vajber dodatke.

Dakle, roditelj ne mora više da strepi od pogleda drugih ako mu dete nema baš najbolje ocene, ne mora da strahuje da će zakasniti na početak roditeljskog, sad nema ni gledanja ni kontakata, sve je otišlo u krasni vajber univerzum. Nije problem ni ako se vajber roditeljski održavaju usred radnog vremena, već vidimo hirurga kako prekida operaciju da otkuca na telefonu da li će njegovo dete umesto sekcije hora koji se ne sme održavati jer je pevanje zabranjeno imati nove aktivnosti iz ikebane ili feng šuija ili pilota kako uključuje automatskog kolegu dok se preko vajbera izjašnjava o rasporedu za peti osnovne...

Ipak, jedno pitanje samo se nameće, ako se već roditelji štite da ne dolaze uživo na roditeljske sastanje pa sastanče putem vajbera, zašto to isto ne važi i za našu decu koja svakog drugog dana pohađaju nastavu u učionicama sa maskama i svim ostalim merama zaštite koje je propisao Krizni štab? Ili se smatra da su deca izdržljivija i manje podložna kovidu...

Jedan od roditelja koji nije želeo da mu objavlujemo ime za Glas javnosti kaže da je bio šokiran kada mu se na vajber grupi pojavio dnevni red roditeljskog sastanka a onda mu usred "rasprave po predloženim tačkama" pukao internet.

-Prvo nisam shvatao da li i kako treba da učestvujem na ovakvom roditeljskom a kada sam ukapirao nova pravila izgubila mi se vaj faj veza i nije mi se vratila naredna dva sata. Da ni ne spominjem što me je traj vajber sastanak zatekao nasred ulice u nekom poslu. Razumem da ovo nije nikakav hir nastavnika već da i oni moraju da sprovode odluke ministarstva , samo se pitam dokle će ovakva škola, koja to zapravo i nije da funkcioniše. Ako se zaista od oktobra pređe samo na onlajn nastavu kao što se govori onda će to biti potpuna propast po našu decu, smatra naš sagovornik.

Naravno, niko profesore niti razredne starešine za ovo ne krivi, nisu oni stvorili koronu niti onlajn nastavu, nije krivo ni bezgrešno ministarstvo prosvete, verovatno nije kriv niko, što bi rekao Zele Lipovača iz Divljih jagoda "krivo je more"...

I neka se niko više ne iznenadi ako novo školsko zvonce za buduće generacije bude ring ton mobilnih telefona jer je ipak od kolevke pa do groba najlepše onlajn doba...

(Glas javnosti)

 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR