Glas Javnosti

KORONA PONOVO STAVLJA KATANAC NA ŠKOLE I VRTIĆE? Roditelji na mukama,  ONLAJN NASTAVA PITANJE DANA!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Neke od mera Kriznog štaba su obelodanjanje u subotu, ali još nije izvesno da li će osnovci i šrednoškolci preći na kompletnu onlajn nastavu, a deca moći u vrtiće samo uz potvrdu za obadništa.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, zasad, vešto izbegava da donese odluku na nivou cele države, braneći se statističkim podacima koji govore da u školama nije došlo do većeg zaražavanja đaka i nastavnika, ali je čini se ipak pitanje dana kada će đaci privremeno preći na nastavu od kuće

Privremeni prelazak na onlajn nastavu je dr Predrag Kon predložio još pre desetak dana, ali tada nije naišao na potpunu podršku čak ni među kolegama iz medicinskog dela Kriznog štaba. Međutim, posle nekoliko dana sa preko 6.000 zaraženih za 24 sata, mnogi su promenili mišljenje.

Pojedine lokalne samouprave su već iskoristile nedovoljno jasnu zakonsku regulativu, te su nakon proglašenja vanredne situacije odlučile da, do daljnjeg, zatvore škole, a đake pošalju na onlajn nastavu. Takav je bio slučaj sa Vrbasom, Paraćinom, Temerinom, Bujanovcem, ali i pojedinim obrazovnim ustanovama u Nišu, pišu mediji.

Prema poslednjim informacijama, pored studenata, na onlajn bi sigurno prešli i srednjoškolci, jedina dilema vezana je za starije osnovce, od petog do osmog razreda, dok bi trenutno jedini u školama ostali mlađi osnovci, đaci od prvog do četvrtog osnovne škole.

Trenutni sistem, po kojem se odluka prepušta lokalnim samoupravama, moguć je u manjim sredinama, ali teško sprovodiv u velikim, poput Beograda koji ima 17 gradskih i prigradskih opština, i gde se odluka mora doneti na globalnom nivou, za skoro 300 obrazovnih ustanova.

Ništa manju brigu nemaju ni roditelji najmlađih, onih koji pohađaju predškolske ustanove. Naime, pojedini gradovi su, kako bi rasteretili vrtiće u kojima je i popriličan broj pre svega zaraženih vaspitačica, odlučili da na čuvanje mogu samo deca čiji su roditelji obavezni da budu na svojim radnim mestima.

Kako će od utorka veliki broj zaposlenih preći na rad od kuće, tako će i sve veći broj opština i gradova i insistirati na obaveznoj potvrdi roditelja. U suprotnom neće primati mališane.

- Spremni smo za svaku novu meru ako je Krizni štab donese, ali verujem da još uvek neće biti neophodno zatvaranje - rekao je pre par dana Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Grada Beograda.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR