Glas Javnosti

KOPAONIK OBLOŽEN SMRADOM: Iz kanalizacije izlaze fekalije već godinama

Društvo
Autor: Glas javnosti

Situacija alarmantna već godinama, hoće li se konačno naći rešenje?

Snimak na kojem se vidi kako iz šahte za kanalizaciju izlaze fekalije i spuštaju se niz Dolinu sportova na Kopaoniku, nije usamljeni slučaj. Naime, ovaj problem se javlja svake zime. Jer, reč je o uskom grlu kanalizacije i svake godine dolazi do začepljenja. Ukoliko se ne zaustavi urbanistički i prostorni haos na Kopaoniku, preti opasnost da ovaj planinski kompleks, iz statusa nacionalnog parka i ponosa Srbije, postane nacionalna bruka čije prirodne resurse i čist vazduh, uništavaju fekalije i smrad, i to zbog neizgrađene komunalne infrastrukture.
A situacija je poslednjih godina postala alarmantna, jer sve otpadne vode iz brojnih hotelskih i privatnih objekata sa područja prostora nacionalnog parka, uključujući i one koje se stvaraju kada se pusti voda u toaletu, završe u prirodi i Bistričkoj reci, koja je zbog toga postala “mrtva”.

Najnoviji snimak, nažalost samo je jedan u nizu, pokazuje da sadašnja kanalizaciona mreža na Kopaoniku ne može da prihvati toliku količinu fekalija.


Fekalije ne mestu gde se deca igraju

Na snimku koji smo dobili snimljen je šaht iz kog kanalizacija izbija, a nalazi se tačno na završetku staze Malo Jezero. I to je tako već mesecima! To je inače veoma popularno mesto gde se u se inače sankaju i grudvaju, puno skijaša bude tu, to je praktično srce ski centra.

Predsednik opštine Raška kratko o decenijskom problemu: "Ekipe ne terenu, saniraćemo"

Nemanja Popović, predsednik opštine Raška, o ovome za „Blic“ govorio kao da je reč o nekom usamljenom slučaju.

- Naše ekipe su na terenu. Sve će biti brzo sanirano. Više se neće javljati ovaj problem. Uskoro se završava i nova kanalizaciona mreža - kazao je kratko Popović za Blic.

Za kanalizacionu mrežu na Kopaoniku zadužena je JKP" Raška". Njihov izveštaj od pre deset godina, pokazuje pravo stanje na ovoj planini.

- Kanalizacioni sistem na Kopaoniku obuhvata samo glavni kolektor koji otpadne vode iz centra turističkog naselja odvodi do postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Usled neadekvatnog tehničkog rešenja, postrojenje je van funkcije, a lokacija predstavlja crnu ekološku tačku Kopaonika - navodi se u izveštaju.

Reka postala "mrtva"

Kako dalje piše, otpadne vode se iz glavnog kolektora, bez prethodnog tretmana, direktno izlivaju u obližnju Bistričku reku, koja je vremenom postala „mrtva reka“.

- Dodatni problem predstavlja i nepostojanje kanalizacione mreže „Vikend naselja“ koje ima 2.000 vikend kuća. Otpadne vode u ovom naselju se odvode u individualne septičke jame koje nisu sanitarno zaštićene i prete da ugroze podzemne vode na ovom delu planinu - stoji u izveštaju JKP Raška.


„Kopaonik je velika septička jama“

Svaki apartman je u obavezi da plaća kanalizaciju, a nigde nema priključka. Jer na Kopaoniku ne postoji kanalizacioni kanal.

Ne postoji kanalizacija na Kopaoniku. Verovatno da plaćaju pražnjenje. Samo postoje nekakve rupe, septičke jame u koje se pune fekalije. Na Malom jezeru kanalizacija ide kroz potok. I skijaši se često žale na to. Dešava se da se kanalizacija sliva niz brda. Verovatno da se te rupe napune i onda prelivaju. Kopaonik je jedna velika septička jama - ispričao nam je jedan od stanovnika Vikend naselja.

Kanalizacija direktno u prirodu

Postojeća kanalizaciona mreža na Kopaoniku izgrađena je još pre skoro pola veka. U međuvremenu, na našoj najpoznatijoj planini se izgradilo puno novih objekata, a kanalizaciona mreža je ostala ista kao sedamdesetih godina prošlog veka.

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda na Kopaoniku je postavljeno pre tridesetak godina. Ali, radilo je nepunih godinu dana, jer se tehnologija rada prečistača zasnivala na radu bakterija. Niko nije predvideo problem niskih temperatura na Kopaoniku koje su u zimskom periodu uglavnom ispod nule. A toliko niske temperature ove bakterije ne mogu da podnesu i postrojenje je prestalo sa radom, a od prečistača je ostao samo objekat koji stoji zarastao u grmlju u Vikend naselju.Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR