Glas Javnosti

KONTROLA MORA BITI POOŠTRENA! Kon o KOVID PROPUSNICAMA i gde će se NAJVIŠE PRIMENJIVATI

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Član Kriznog štaba epidemiolog dr Predrag Kon govorio je u Jutru na TV Prva o poslednjoj odluci donetoj u sredu, uvođenju kovid-propusnica.

Kon je pozdravio mere ali i poručio: Nisam zadovoljan, ne zato što sam nezadovoljnik kao čovek, ve zato što mislim da ove mere neće biti dovoljne.

"Mi smo tražili da sve što nije neophodno bude zatvoreno posle 17 sati. I da nakon tog vremena bude zabranjeno javno okupljanje", rekao je Kon o stavu medicinskog dela Kriznog štaba.

"Pozdravljam i kao član štaba i epidemiolog propusnice. Primenjivaće se prvenstveno u noćnim klubovima. To je pre svega tehnička stvar."

Bitno je da je urađena edukacija i priprema za sve inspekcije i komunalne policije koje će raditi na kontroli. Ono što je bitno je zaoštravanje kontrole, rekao je Kon. Istakao je da se insistiralo da to bude javno objavljivano ko krši.

Prve efekte uvođena kovid-propusnica lično kaže da je skeptičan da će se uskoro videti, jer se uvode za objekte pose 22 sata.

"Mi imamo situaciju da pred nama je sezona slava, zima, meseci kada je vrlo aktivan ovaj virus. Najmanje dve nedelje pred nama je slična situacija kao sada."

Ispod 20 godina je sada preko 20 odsto pozitivnih, što ukazuje da se virus žestoko spustio u populaciji među školskom decu, i imamo nažalost smrtni ishod. Ne može da kaže da se nešto bolje očekuje.

"Zato smatram da je dobro postavljeno pitanje da li da se uvede onlajn nastava".

Ističe da to zavisi od podaka i prosvete.

"Podaci kažu da se deca pre svega zaražavaju od svojih roditelja i donose u škole."

Motor svake epidemije su kolektivi, ističe on - sportski, radni, a sad smo imali i slavlja, svadbe, gde se virus ubrzano širi.

(Glas javnosti/B92)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR