Glas Javnosti

KONAČNO! Putin vraća Srbiji 166. stranicu Miroslavljevog jevanđelja

Društvo
Autor: Glas javnosti

Na dnevnom redu ruske Dume u Moskvi, do kraja ovog meseca moglo bi se naći ratifikovanje Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Rusije o predaji peterburškog lista Miroslavljevog jevanđelja Srbiji i slika Nikolaja Konstantinoviča Reriha Rusiji.

Sporazum je, na srpskom i ruskom, potpisan 19. oktobra prošle godine, pošto su ga prethodno dogovorili ruski i srpski predsednik, a naša skupština je zakon o njegovoj ratifikaciji donela 24. januara 2020.

Zbog izbijanja pandemije virusa korona i pravna procedura o razmeni ovih vrednih kulturnih dobara je privremeno bila usporena, ali se izvesno nastavlja, mada se još ne zna tačan datum kada će Duma doneti odluku.

Usvajanje ovog sporazuma u ruskoj Dumi očekuje se u najskorije vreme, čim prestanu da važe ove relativno vanredne okolnosti - potvrdio je juče Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja.

Da li je reč o nedelju, dve ili tri, teško je sad proceniti, ali se može očekivati u relativno kratkom roku od danas - rekao je ministar.

Naredna faza u povratku "peterburškog lista" i njegovom priključivanju našem najznačajnijem književnom spomeniku je, kako nam otkriva Vukosavljević, razmena ratifikacionih instrumenata (strane razmenjuju ukaze koji potvrđuju da su zakoni usvojeni i u Skupštini, odnosno u Dumi). To bi moglo da se desi prilikom prve visoke državne posete, s jedne ili druge strane.

Te posete na najvišem nivou su u planu. Posle razmene ratifikacionih instrumenata, nastaju tehničke mogućnosti da se pristupi razmeni 166. lista Miroslavljevog jevanđelja i sedam Rerihovih slika i crteža, i to vrlo brzo. Ugovorom je predviđeno da to bude u roku od mesec dana od trenutka razmene ratifikacionih instrumenata. Razmena može da bude i istog dana, ali i kada se strane dogovore - potvrđuje Vukosavljević.

Za ministra Vukosavljevića reč je o istorijskom sporazumu koji je od velikog značaja za srpsku kulturnoistorijsku tradiciju:

Povratak lista Miroslavljevog jevanđelja jedan je od najvažnijih događaja kada je reč o srpskoj kulturi i srpskom kulturnom identitetu. Ministarstvo kulture i informisanja je veoma zadovoljno što će do te razmene doći.

Kada se budu stvorile pravne mogućnosti, eksperti iz Srbije trebalo bi da doputuju u Sankt Peterburg. Tu bi uz pomoć domaćina spakovali list posvećen svetom Jovanu, koji je u zimu 1846. godine arhimandrit Porfirije Uspenski uzeo iz Miroslavljevog jevanđelja i odneo u Rusiju. Stranica je do 1883. godine bila u Kijevu, a zatim je preneta u Imperatorsku javnu biblioteku, današnju Nacionalnu biblioteku Rusije u Sankt Peterburgu.

S druge strane, iz beogradskog Narodnog muzeja poručuju da će sedam slika i crteža Nikolaja Konstantinoviča Reriha, naša publika moći da vidi na specijalnoj, oproštajnoj izložbi, pre nego što krenu put slikareve domovine.

PUTINOV DOLAZAK PRILIKA ZA RAZMENU

Možda će prva prilika za razmenu ratifikacionih instrumenata biti najavljena poseta Vladimira Putina Beogradu. Ruski predsednik bi u oktobru trebalo da prisustvuje otvaranju mozaika u Hramu Svetog Save na Vračaru.

(Izvor Novosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR