Glas Javnosti

KONAČNO DOBIJA SPOMENIK: Spasila je 12.000 dece iz pakla JASENOVCA, a nakon 7 decenija DIANA BUDISAVLJEVIĆ dobija spomenik u BEOGRADU!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Za svako dete vodila je poseban karton, čitava njena kartoteka bila je pedantno sređena, do najsitnijih detalja, kako bi deca posle rata bila vraćena roditeljima. Sedan decenija kasnije, biće joj podignut spomenik na Savskom trgu u Beogradu.

Diana Budisavljević, rođena Austrijanka i nepoznata heroina iz Drugog svetskog rata, došla je u Jasenovac i Staru Gradišku. Tokom Nezavisne Države Hrvatske je izbavila iz krvavih ustaških logora, pre svega iz najozloglašenijeg - Jasenovca, oko 12.000 bespomoćne dece, većinom srpske nacionalnosti. Mališani su spašeni od ustaškog noža i podarena im je sloboda, kakva takva, nakon što je njihovim majkama objasnila da deci nema života u logoru.

Foto: Youtube/ PrintscreenMajke mališana su poslate u Nemačku u tamošnje logore, na prinudni rad, dok su one najslabije bile ubijene u najstrašnijim mukama, nekad i pred svojom decom. Diana im je nudila spas: ispred zakrvavljenih očiju ustaških zločinca, trebalo je otrgnuti decu, dovesti u Zagreb, oporaviti ih, da bi im potom našla hraniteljske porodice kako bi preživeli rat. 

Potvrđeno je da će Diani Budisavljević biti podignut spomenik na Savskom trgu u Beogradu, a postament na kome će se nalaziti spomenik već je postavljen ispod Brankovog mosta.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR