Glas Javnosti

Kon: "Podizanje vanrednog stanja ne znači odjavu epidemije"

Društvo
Autor: Glas javnosti

Epidemiolog Predrag Kon istakao je danas da nema smisla porediti porediti situaciju broja inficiranih između zemalja, jer se koriste drugi podaci i automatski se dobijaju drugi rezultati.

Kon je, na konferenciji za štampu, na molbu da prokomentariše zašto Srbija, i pored restriktivnih mera, sa sada najdužom potpunom zabranom kretanja, ima relativno veliki broj inficiranih u poređenju sa regionom, poručio da se radi o neuporedivim stvarima.

„Govorimo o broju inficiranih. Imamo različitu metodologiju testiranja. Jasno je da mi proširujemo testiranje, i tražićemo i one sa najblažim simptimima. Nismo u mogućnosti da pratimo kako koja zemlja i koji metod koristi », objasnio je on.

Kon je podvukao da poređenja nemaju smisla, jer se zbog drugih podataka koji se koriste automatski dobijaju drugi rezultati.

Jedino što, prema njegovim rečima, može da se upoređuje je broj umrlih na 100.000 stanovnika, to jest mortalitet, a sve ostalo je neuporedivo, jer se neprekidno menja.

Austrijske vlasti navele su da očekuju normalizaciju situacije u decembru ili januaru.

"Imamo vanredno stanje i proglašenje epidemije od posebnog značaja. Skidanje vanrednog stanja je jedna stvar, a podizanje vanrednog stanja ne znači odjavu epidemije. To će se proglasiti kada više ne bude uslova za kovid 19. To će se desiti kada se bude desilo", rekao je Kon i dodao da do leta imaju plan da sprovedu ispitivanje imuniteta populacije.

"Do tada će stići novi podaci o virusu iz čitavog svega i biće mnogo više poznato kakvi su njegovi potencijali i šta se može očekivati. Smatramo da je prerano to testiranje početi odmah, treba sačekati kraj epidemije da bismo imali realnu sliku imuniteta", rekao je on.

On je najavio da će doći do popuštanja mera u jednom trenutku.

"Mere će trajati, ne ovakve kakve su sada, ali o tome će se ozbiljno promišljati vezano za ono što će se obavezno primenjivati ili preporučivati. To će se polako popuštati kako vreme odmiče", naveo je Kon.

 "Mislim da se dosta dobro držimo. Kao zdravstveni radnik, osećam se najsigurnije kada imam svu potrebnu opremu. Ne kažem da se zaposleni u zdravstvu nisu zarazili na radnom mestu, neki od njih sigurno jesu", rekla je Ivana Milošević, zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti.

Što se tiče radnih obaveza slepih i slabovidih osoba struka nije imala odgovor.

"To nije pitanje za nas. To su lica sa posebnim potrebama i pitanje je da li oni mogu uopšte da rade. Može o tome da se porazgovara i dođe do rešenja", rekao je Kon.

Struka je negirala navode da je naredba o upotrebi vizira poslata tek 15. aprila

"Prvi put čujem za tu naredbu. Zaposleni imaju pravo da koriste ili naočare ili vizir", rekla je Miloševićeva. a saglasio se Kon.

(Izvor: tanjug/B92)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR