Glas Javnosti

Kon: Nije isključena mogućnost uvođenja policijskog časa, evo kada čekamo prve rezultate novih mera

Društvo
Autor: Glas javnosti

Epidemiolog Predrag Kon kaže da se rezultati novih mera, koje su danas stupile na snagu, očekuju za sedam do deset dana.

- Do sada nikada nismo iskusili ove mere, više će vremena biti potrebno da se vidi rezultat, sedam do 10 dana je ono što se očekuje - rekao je Kon za RTS.

On je naveo da su mere koje su već preduzete usporile nagli porast obolevanja, ali da se to za sad ne vidi, posebno ne u Beogradu, koji je najveće mesto potencijalnog rizika.

Upitan da li je isključeno uvođenje policijskog časa, Kon kaže da se o tome na Kriznom štabu nije razgovoralo kao o dodatnoj meri jer se smatra da Srbija ne može tako stalno da bude u vanrednom stanju, ali da to ne znači da je takva mera poputno isključena.

- Sve zavisi da li je situacija takva da je to neophodno - rekao je Kon.

Upitan da li su prerano krenule popuštanje mera nakon ukidanja vanrednog stanja, Kon je rekao da je ukidanje došlo kao uverenje da je praktično prestala epidemija, što jeste istorijska greška.

Nešto je moralo drugačije da se radi - rekao je Kon i dodao da je trebalo drugačije i energičnije insistirati na sprovođenju mera koje su postojale, ali nisu sprovođene.

Kaže da se u Beogradu prati situacija iz dana u dan, te naveo primer 14. jula, kada je bilo sumnjivo 761 slučaj, a nekoliko dana pre toga 900.

Dodaje da su sve bolnice u Beogradu dupke pune, da se otvaraju i dodatni prostori i da je nemoguće pratiti sve kontakte.

Kon je rekao da se u nekoj meri smanjuje pritisak na kovid centre, ali da treba ići preko kovid centara u kojima se obavlja trijaža.

Samo zajedno možemo iz ovoga izaći, to ponavljamo nošenje maski onemogućuje virusu da opstane, ako imamo njega kao neprijatelja, onda je to način kako teba da se borimo i da istrpimo sve to dok ili ne dočekamo vakcinu ili kolektivni imunitet - rekao je Kon.

(Izvor Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR