Glas Javnosti

Kon i Kisić: Apsolutna zabrana kontakata u narednih 10 dana?

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Krizni štab izveštava javnost o trenutnoj situaciji oko korona virusa u Srbiji.

U poslednja 24 sata u Srbiji je od posledica korona virusa preminulo troje ljudi, rekla je na današnjoj konferenciji za medije dr Darija Kisić Teopavčević . U poslednjih 24 sata testirane su 1074 osobe, 247 je pozitivno na korona virus. Kako je obrazložila Kisić Tepavčević, dvoje preminulih su muškog pola, jedna ženskog.

Dr Kon je rekao da kada su u pitanju privatne klinike, oni su sami sebe isklučili iz ove situacije.

 

"Oni su često odbijali preglede. Što se tiče njihovog testiranja, podrazumeva se da se mogu javiti u kovid ambulantama. Njihovo testiranje nije planirano, ali ako imaju određenu situaciju i prijave je, niko ih neće ignosrisati", rekao je dr Kon.

On je rekao da smo sada u maksimumu, kao i u narednih 8 do 10 dana.

"Ako se budu sprovodile mere kao i do sada strožije mere za Uskrs imaju smisla samo za Beograd i još neka mesta", rekao je dr Kon. Kako kaže, on je za apsolutnu zabranu kontakata u narednih 10 dana.

Dr Kon je rekao da oko odluke države nema pregovaranja, i dodao da će svi koji su kovid pozitivni moraju ići u privremene bolnice, osim, dodaje trudnica, porodilje, kao i invalidi. Kako kaže, ove bolnice su napravljene za to da se spreči širenje infekcije. On je dodao da će i u ovim bolnicama biti dosta i zdravstvenih radnika.

Dr Darija Kisić-Tepavčević, rekla je da se ukida kućna izolacija, ali ne kućna samoizolacija. To su, kako kaže, osobe koje su bile u rizičnim kontaktima ili su došle iz insotranstva.

"One se testiraju ako ispolje simptome", rekla je dr Darija Kisić-Tepavčević. Kako kaže, nažalost, u romskim sredinama se sporo menjaju higijenski uslovi i navike, pa dodaje, ne očekuje da će se nešto promeniti ni u ovoj situaciji.

"Ukoliko se pojavi u nekom naselju, čitavo će biti pod nadzorom, ali to je priča o kojoj ćemo pričati ako se dogodi", rekao je dr Kon. Dr Kon je rekao da se šteta meri satima utrošenim umesto u lečenje u dokazivanje koje nije bilo potrebno, kao što je ubeđivanje u lažne vesti.

"Netačne vesti u ovom ozbiljnom vremenskom škripcu zadaju probleme", rekao je dr Kon. On kaže da je bolje bilo da su ih pitali na konferenciji, i bilo bi tačno, što je u ovoj situaciji jako bitno.

Dr Darija Kisić-Tepavčević je rekla da što se tiče zaštitne opreme, svi medicinski radnici koji dolaze u kontakt sa pacijentima nose zaštitnu opremu i ona zavisi od mesta na kom rade. Ona ističe da se procenjuje da asimptomatskih pacijenata ima oko 10-ak puta više nego dokazanih. Kako kaže, sam po sebi pozitivan način znači povećane mere predostrožnosti i izolacija kako se virus ne bi širio.

"Svi bi trebalo da se ponašamo kao da smo već rezervoari infekcije, i većina nas se uglavnom ponaša odgovorno", rekla je dr Darija Kisić-Tepavčević.

Ona ističe da je najispravnije da se postupa kao da smo svi već potencijalni nosioci infekcije i tako, dodaje, nećemo dozvoliti virusu da opstane.

On je istakao da će raditi sa smanjenim ekipama i mogućnostima, dodaje da će izbaciti sve ono što su planirali i radiće samo hitne slučajeve.

"Prioritet je testiranje zdravstvenih radnika. Ne moraju svi da se testiraju. Biće testirani oni koje ćemo dobiti na spisku od svake ustanove da moraju da se testiraju. Sve više imamo ulazak pojedinčanih ulazaka u bolnice i to nije ništa neočekivano", rekao je dr Kon. On je naglasio da svako ko ima bilo kakvu respiratornu infekciju biće testiran.

Dr Kon je rekao da kada su romske zajednice u pitanju, kao i migranskih zajednica, o tome nema posebnih aktivnosti, i dodao da se oni tretiraju kao i svi drugi građani Srbije.

"Ista epidemiološka aktivnost bi se sprovodila ukoliko bi se tako nešto otkrilo", rekao je dr Kon.

Istakao je da za sada tu nema otkrivenih žarišta, kao i da bi se ukoliko bi se pojavilo radilo isto kao i svuda.

Dr Darija Kisić-Tepavčević, rekla je da svake godine proslavljaju Svetski dan zdravlja, ali da se ove godine važnost ovog dana još više shvata.

"Zdrav čovek ima milion želja, a bolestan samo jednu", podsetila je Kisić i dodala da sada svi možemo da doprinesemo u borbi protiv ove bolesti kroz to da budemo odgovorni i savesni kako bi došli do cilja.

Dr Darija Kisić-Tepavčević, rekla je da se od početka borbe sa virusom svaki dan susreću sa novinarima u određeno vreme i dodala da je to zato što je to njihov posao i zadatak, jer su, kako kaže, novinari jako bitna karika u ovoj borbi.

"To je naravno samo u slučaju da se prenose tačne i validne informacije. Mogli ste da nas pitate sve. Pa i stanju u KC Vojvodina. Niko nas nije pitao kakvo je stanje tamo, a svi smo videli kakvog je odjeka bilo to što su plasirane lažne informacije. A nama je posle demantovane bespotrebno uzelo snagu", rekla je dr Darija Kisić-Tepavčević.

Ona se zahvalila novinarima, koji dolaze po prave informacije, koji ih podstiču na istraživanje, i dodala da joj je drago kada se iznose pravovremene i tačne informacije. Dr Kon je rekao da su novinari ti koji profesionalno rade svoj posao i prenose informacije koje dobijaju i dodao da misli da rade najbolje što znaju.

"Da li su vesti tačne ili nisu zavisi od izvora od koga prenose informacije", rekao je dr Kon. On je istakao da svaka vest kooa se dobije od novinara, odmah se proverava.

"Informacije o stanju u bolnicama u su lako proverljive. I sada je bespotrebno da trošimo snagu da dokazujemo da su neke informacije netačne", objasnila je Kisić Tepavčević. "Ne smemo sada da posustanemo. Moramo da zapnemo iz sve snage jer je ono što svi radimo osnova borbe protiv epidemije", dodaje ona.

"Izolacija je najvažnija, uključujući sve mere koje smo do sada uveli", rekao je Kon. On je dodao da su 104 osobe u privremenoj u bolnici na Sajmu u Beogradu, 21 osoba u hali Čair u Nišu. "Poslednja tri dana dosegli smo taj maksimum koji će trajati još desetak dana", dodao je epidemiolog.

Izvor: Alo

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR