Glas Javnosti

KON GOVORIO O UČESTALIM SMRTIMA OD KORONE, pa pomenuo srpske slave! Da li zaista neko misli da je to pitanje koje je bitno u ovom trenutku?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon rekao je da "nema sumnje da je trenutna epidemijska situacija vanredna".

"Srećom nije katastrofalno, nemamo situaciju da mora hitno negde da se proširuje (bolnički) kapacitet, stala je ta brza prepunjenost bolnica, stabilizovala se kriva na visokim brojevima, ali daleko je od nečeg što može da se definiše kao dobro", kazao je Kon.

On navodi da prema zvaničnim podacima imamo na svakih 27 minuta jedan smrtni slučaj povezan sa kovidom, ali da "objektivno na svakih 10 minuta imamo smrtni slučaj povezan sa epidemijom, nalazimo se u ozbiljnoj situaciji".

 

Kon je u emisiji Dan uživo na TV N1 odgovarao na pristigla pitanja gledalaca o Kriznom štabu, tome zašto ne da ostavku, da li se oseća odgovornim za tok epidemije, da li su podaci o broju zaraženih i umrlih realni, da li su transparentni svi podaci koje bi građani trebalo da imaju u vezi sa epidemijom koronavirusa, kao i na brojna druga pitanja.

Kon je na pitanje zašto ne da ostavku ukoliko njega i medicinski deo Kriznog štaba ne sluša politički, on odgovara pitanjem: "Da li zaista neko misli da je to pitanje koje je bitno u ovom trenutku?"

Smatra da se takvim pitanjima stvara javno mnjenje protiv Kriznog štaba.

"Valjda je jasno od početka da ne dajem ostavku, iz jednog jedinog razloga – da bi radio u korist javnog zdravlja. Ovakva pitanja se namerno postavljaju radi diskreditacije medicinskog dela Kriznog štaba. Nema nijednog jedinog razloga da ja lično dajem ostavku, niti iko drugi iz medicinskog dela Kriznog štaba", kazao je Kon i dodao da je medicinski deo Kriznog štaba dva puta imao na dnevnom redu pitanje ostavke i "nismo je dali, niti ćemo".

Na pitanje zašto se sada u Kriznom štabu ne pojavljuju neki koji su se često pojavljivali na početku pandemije, poput doktora Branimira Nestorovića, on kaže da Nestorović nije član Kriznog štaba od juna prošle godine, odnosno nije ponovo uvršten u njega nakon formiranja nove vlade.

"Svakako da je njegovo nastupanje obeshrabrivalo veliki broj ljudi da se vakcinišu… ali, nije od jedini, ima još onih koji nose zvanje profesora Medicinskog fakulteta i koji snose odgovornost", navodi Kon.

Dodaje da dok je Nestorović bio u Kriznom štabu, on je bio podeljen.

 

"Osnovno pitanje je kako je uopšte mogao da funkcioniše Krizni štab ako je bio podeljen. Pokušavao sam da objasnim da jedinstvene informacije nisu mogle da budu donete jer je bilo neslaganja u samom medicinskom delu Kriznog štaba, kad je Nestorović otišao nismo imali više takvih podela", navodi Kon.

Povodom predstojeće sezone slava, kaže da i dalje stoji pri tome da bi trebalo da bude zabrana javnog okupljanja preko pet ljudi.

A na pitanje zašto nema novih mera i kako je to na sednici Kriznog štaba predstavila premijerka Ana Brnabić, on ponavlja da njeno objašnjenje nije razumeo, ali da je "osnovna stvar i jedini rezultat sa sastanka Kriznog štaba da se sprovodi vakcinacija, koja je jedini izlaz iz ove situacije, i mere ne bi ništa promenile ako ne bude vakcinacije".

Na pitanje da li su sve vakcine bezbedne za decu, on kaže da se jedino sme koristiti Fajzer vakcina, jer je ona jedino odobrena za uzrast preko 12 godina.

"Ne može se reći da je ona jedina bezbedna, već se ona jedino sme koristiti", kazao je Kon.

 

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR