Glas Javnosti

KOMUNALCI PAPRENO NAPLAĆUJU PREKRŠAJE: Evo koje aktivnosti bi mogle da vas koštaju i 50.000 DINARA!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Komunalna milicija vreba građane koji krše pravila i za to nemaju milosti. Na spisku je zalivanje bašta, punjenje bazena i pranje dvorišta, a to su samo neki od načina nenamenskog trošenja vode koje na terenu otkivaju ekipe JKP "Beogradskog vodovoda i kanalizacije" i Komunalne milicije.

Potrošnja vode povećana je za 30 odsto u poslednje vreme zbog velikih vrućina, a kako pokazuju podaci, u opštinama Brajevo, Grocka i Obrenovac, potrošnja je dva do tri puta veća od uobičajene.

Na terenu je ovih dana bilo 30 ekipa i kažnjena su 23 korisnika zbog nenamenskog trošenja vode. Osim novčanih kazni od 10.000 do 50.000 dinara, postoji mogućnost da se uvedu blok tarife, koje bi sprečile rasipanje enormnih količina vode, rečeno je iz kabineta gradonačelnika Beograda.

Iz JKP "Beogradski vodovod" poručuju da je pijaća voda namenjena za potrebe domaćinstva i higijenske potrebe, dok se sve drugo, kao što je zalivanje bašta i punjenje bazena, ubraja u nenamensko trošenje.

- Nije zabranjeno da neko zalije nekoliko saksija, ali postoje građani koji zalivaju voćnjake i koriste maksimlane kapacitete, nakon čega njihove komšije imaju slab pritisak. Najveća potrošnja do sada zabeležena je u Barajevu, gde su se zalivali voćnjaci i bašte. Kontrola se nastavlja i narednih dana, pogotovo na teritoriji ove opštine, u naseljima Ripanj, Velika Moštanica - prenosi "Alo".

Kažnjavaju se oni koje zateknu kako krše ova pravila

"Vodovod" ne utvrđuje prekomernu potrošnju u domaćinstvima tako što obračunava potrošene litre, već tako što inspektori komunalne milicije i radnici Vodovoda proveravaju situaciju na teren.

- Kontrola obilazi rubna područja grada i kada vide da je bašta zalivena, da se na licu mesta koriste hidranti, sledi kontrola i provera da li je to voda iz vodovoda. Najpre se izriče opomena i, ako se prekršaj ponovi, slede novčane kazne. Onaj ko nenamenski troši vodu, odnosno koristi je u poljoprivredne ili slične svrhe biće sankcionisan novčanom kaznom od 10.000 ukoliko je reč o fizičkom, i 50.000 dinara ako se radi o pravnom licu - kažu iz "Vodovoda".

Ništa od polivanja betona

"Vodovod" može da opominje, dok je samo komunalna milicija ovlašćena da novčano kažnjava prekršioce.

- Ne postoji drugi način da potrošnja bude regularna. Iako se voda svakako plaća, prevelika nenamenska potrošnja može da dovede do problema sa snabdevanjem i zbog toga je zabranjena. Svi koji se ozbiljno bave poljoprivredom imaju svoje sisteme navodnjavanja i ne žele da plaćaju visoke račune za vodu. Ipak, ima i onih koji ne poštuju pravila. Dešava se da ljudi hlade betonske površine, što svakako nije racionalno trošenje - upozoravaju iz "Vodovoda".

Blok tarife se uskoro uvode?

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da osim kažnjavanja moramo da nađemo rešenje za to da ne mogu da se zalivaju bašte i da se troše enormne količine vode, te se razmišlja o uvođenju blok tarifa.

- Mislim da smo špic prošli, uspeli smo da sačuvamo stabilnost našeg sistema i većina građana u svakom trenutku ima vodu. Bilo je nekoliko incidentnih situacija, bio je problem sa mladenovačkim vodovodom, rešavamo te situacije na terenu. Molim građane za strpljenje i kada budemo uradili Makiš tri i nastavili sa širenjem vodovodne mreže većina građana Beograda više neće imati ovakve probleme, ali ćemo naći rešenje kao što je i u mnogim evropskim zemljama da se zna koliko se troši vode po čoveku, kolika je uobičajena potrošnja, a za zalivanje i druge stvari plaćaće se voda skuplje - rekao je Vesić.

Šta je sve zabranjeno?

Voda iz sistema gradskih vodovoda mora koristiti namenski za pripremu hrane, održavanje lične higijene i domaćinstva, dok je strogo zabranjeno nenamensko rasipanje vode za zalivanje poljoprivrednih i zelenih površina, rashlađivanje pločnika, punjenje bazena i bunara, pranje automobila i slično.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR