Glas Javnosti

KOMŠIJSKE POVOLJNOSTI: Srpskim putnicima od ponoći poklon kartice za plaćanje putarine u Severnoj Makedoniji 

Društvo
Autor: Glas javnosti

Od ponoći na prelazu Tabanovce putnici iz Srbije koji idu u Severnu Makedoniju automobilom dobijaće karticu sa 760 denara za plaćanje putarine.

Ova kartica služi za plaćanje putarine u oba smera na auto-putu "Prijateljstvo" od "Tabanovca" do "Bogorodice" -  na granici Grčke.

Kako je rečeno je u Vladi Severne Makedonije “posle ponoći 15. juna započeće podela 'M-smart' kartica srpskim turistima koji prelaze GP 'Tabanovce' i tranzitiraju po Korodoru 10. Te kartice će deliti Ministarstvo unutrašnjih poslova". 

Prema odluci makedonske vlade, putnicima iz Srbije je namenjeno 200.000 "napunjenih" elektronskih "M-smart" kartica za plaćanje putarine u predstojećoj letnjoj sezoni, od 15. juna do 15. avgusta.

Svi državljani Srbije koji automobilom putuju po Severnoj Makedoniji po "Koridoru 10", na kojem su naplatna mesta opremljena za korišćenje elektronskog sistema plaćanja imaju pravo na korišćenje ove kartice, prensi portal 021.  

Kako vlada Mekdonije napominje davaće se jedna kartica po automobilu prilikom ulaska na graničnom prelazu "Tabanovce", što će kontrolisati MUP i Javno preduzeće za državne puteve.

Dodaje se i da kartice ostaju državljanima Srbije koji će moće da ih dopunavaju preko sistema "e-kard", sa najmanje 300 denara, za sledeći ulazak u Severnu Makedoniju.

Iz Vlade Severne Makedonije ističu i da je “ovo je gest zahvalnosti Srbiji i srpskim građanima koji su uvek dobrodošli da odmor provedu u Severnoj Makedoniji". 

Kako se navodi broj potrebnih kartica za srpske turuste u letnjoj sezoni napravljen je na osnovu podataka iz 2019. godine, kada je registovan najveći broj stranih vozila koja su prošla kroz Severnu Makedoniju.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR