Glas Javnosti

KOMPANIJA ZA ISTRAŽIVANJE LITIJUMA I BORA OTVORILA INFO CENTAR U VALJEVU: Mogućnost odgovora za građanska pitanja

Društvo
Autor: Glas javnosti

Otvaranje Info centra je za kompaniju Euro Litijum Balkan bilo neophodno, kako bi zainteresovani građani mogli da dobiju odgovore na pitanja i informacije o radovima, direktno od onoga ko poslove i obavlja.

Sreten Đorđević, specijalista u oblasti prava zaštite životne sredine prokomentarisao je otvaranje ovog info centra kao načina da se kompanija ELB približi građanima i neprimetno infiltrira svoje istraživačke namere prenosi N1

„ U pitanju je već viđena praksa rudarskih kompanija, koje se građanima predstavljaju kao socijalno odgovornim, koje doniraju i pomažu različite projekte u lokalnoj zajednici, od sponzorstva sportskih klubova do podržavanja, čak, akcija u oblasti zaštite životne sredine“, rekao je Sreten Đorđević i upozorio da se ne treba nadati da će ELB pustiti u javnost ni jedan dokument kompromitujući za njih i da to ni do sada nisu činili.

„ Takvi Info centri zapravo služe širenju dezinformacija o pravim namerama investitora. Euro Litijum Balkan ne odustaje od planova za izgradnju rudnika bora i litijuma kod Valjeva, koji bi, kada bi bio otvoren, uništio prirodu i podzemne izvore vodosnabdevanja valjevskog kraja, doveo do uništenja poljoprivredne proizvodnje na najplodnijim obradivim površinama našeg kraja i učinio nemoguć život u ovom kraju“, zaključio je advokat Đorđević.


Viši sud u Valjevu je u decembru prošle godine potvrdio rešenje Osnovnog suda po tužbi ekološkog pokreta „ Marš sa Kolubare“ o privremenoj meri zabrane primenjenih geoloških istraživanja kompaniji ELB u okviru projekta „Valjevo – Mionica“.

Inače, ELB radi geološka istraživanja i u okviru projekta „Valjevo sever“, koji pored valjevske, obuhvata i teritoriju opština Lajkovac i Ub. Pod pritiskom meštana Lukavca, Popučaka i Divaca, a uz podršku ekoloških organizacija, početkom leta obustavljena su istraživanja i na ovom području. Tada je kompanija Euro Litijum Balkan izašla sa saopštenjem da obustavljaju privremeno dalje istražne radnje radi bezbednosti svojih zaposlenih.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR