Glas Javnosti

KOME SMETA VINČANSKA KULTURA: Šta se krije iza inicijative evropskih naučnika o definisanju ‘Podunavske civilizacije’ (FOTO+VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Među evropskim naučnicima sve je prisutnija tendencija da se izmene decenijama vežeći postulati arheologije te da se potire svest o važnosti vinčanske kulture i njenog postojanja na teritoriji Srbije.

O tome je govorio dr. Radovan Kovačević. Prema njegovim rečima na jednom, nedavnom simpozijumu u Novom Sadu, Nemački arheolozi dali su predlog da se blaga drevnih kultura na teritoriji Srbije, pa i sama civilizacija zove podunavska a ne vinčanska.

Kako se navodi na inicijativu akademika Bogdana Bruknera sa Ministarstvom kulture, u Novom Sadu organizovan je simpozijum o Vinčanskom pismu kao prvom ljudskom pismu. Zvezde simpozijuma bili su naučnici Milton Vin i Harold Harman. Tom prlikom direktorka Instituta za arheomitologiju iz SAD, Džoana Marler iznela je pomenuti predlog.

-Na ovom skupu traženo je  da se pismo više ne zove Vinčansko, kako je već davno u nauci utvrđeno, nego „staroevropsko“ ili „dunavsko“- navodi dr. Radovan Kovačević.

A i naši, prisutni naučnici, na ovom skupu podržali su zahtev.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR