Glas Javnosti

Kome i zašto smeta bratski zagrljaj Kine?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Iako se Kina i Srbija ne graniče, niti se nalaze na istom kontinentu, bliskost dve države i dva naroda je sve veća, zbog čega se u srpskoj javnosti već odomaćio termin „naša kineska braća“.

Kina se više puta pokazala kao iskreni prijatelj Srbije, i u dobru i u zlu. Osim veoma značajne podrške u međunarodnim tokovima po pitanju rešavanja statusa KiM, Kina je ubrzo po izbijanju epidemije korona virusom pokazala svoju istinsku veličinu, tako što je u presudnom momentu za našu zemlju poslala neophodnu pomoć u opremi i stručnom medicinskom osoblju, iako se tek izborila sa epidemijom na svojoj teritoriji. 
Međutim, pojedini zapadni i domaći „dušebrižnici“ su kinesku pomoć upućenu Srbiji i drugim zemljama okarakterisali kao sredstvo za navodno ostvarivanje političkog uticaja na evropskom kontinentu, a kako bi opravdali sebični izostanak njihove pomoći. Slični komentari, koji potiču iz iste „kuhinje“, prisutni su i povodom odlučnog ekonomskog i privrednog nastupa Kine koji je postao „trn u oku“ za zapadne sile, koje sada na sve načine pokušavaju da strateško partnerstvo sa Pekingom prikažu kao štetno po srpske interese.
Tako je krajem prošle godine bila pokrenuta medijska kampanja o navodnom prekomernom zagađenju vazduha u našoj zemlji, za koje su, pogađate, kao najodgovornije prikazane kineske investicije u velika industrijska postrojenja u našoj zemlji, Železaru Smederovo i RTB Bor. Navedena podgrevana „briga“ za zdravlje ljudi, koju je između ostalih javno podržao i američki ambasador Entoni Godfri, koji je tim povodom posetio Smederevo, dovela je do organizacije protesta u pojedinim srpskim gradovima, koji ipak nisu poprimili masovniji karakter.
Naravno, pomenuto dezinformisanje građana nije postiglo željene ciljeve i istina je ubrzo izašla na videlo, jer niti je Beograd najzagađenija prestonica na svetu, niti su kineske kompanije odgovorne za zagađenost u pomenutim srpskim gradovima. Ono što jeste stvarnost je da su kineske kompanije preuzele pomenuta postrojenja sa zastarelim tehnologijama, koje se sada modernizuju upravo zahvaljujući njihovim investicionim kapitalom, koji samim tim ne samo da je sačuvao radna mesta za više hiljada radnika u Smederevu i Boru, već će omogućiti i ekološki čistiju sredinu.
Po sličnom „ekološkom“ modelu se sada pokušava opstrukcija izgradnje najveće fabrike guma na ovim prostorima u Zrenjaninu, za koju je zaslužna kineska kompanija „Šandong Linglong“, iako je upravo na njen zahtev od Gradske uprave Zrenjanina zatražena procena uticaja tog postrojenja na životnu sredinu, što pogađate, nije potez nekog ko je „neodgovorni zagađivač“.
Samim tim, evidentno je da će i ubuduće biti prisutni pokušaji da se sve što je iz Kine lažno prikaže kao „prljavo“ i nekvalitetno, a da je tobože samo zapadna tehnologija pravi izbor, ali je najvećem delu javnosti koja misli svojom glavom odavno jasno da je Kina svetska sila na svim poljima, među kojima je i kosmički program, što svakako ne može biti rezultat „zastarelih“ tehnologija.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR