Glas Javnosti

Kolubara preti da se izlije: Očekuju se ozbiljne padavine

Društvo
Autor: Glas javnosti

Zbog obilnih padavina, danas je za manje od 7 sati palo skoro 30 litara kiše po metru kvadratnom, a proglašena je redovna odbrana od poplava na Kolubari i Obnici u Valjevu.

- Vodostaj Kolubare povećan je pod uticajem Obnice, dostigao je nivo od preko 150 centimetara, tako da je JP "Srbijavode" proglasilo redovnu odbranu od poplava na delu regulisanog korita Kolubare kroz grad. Što se tiče Obnice uzvodno od Valjeva prema Pričeviću i uzvodno od Pričevića, poplavljeno je nekoliko njiva, ali situacija nije alarmantna - rekao je šumarski inženjer za zaštitu od erozija i bujica, sektorski rukovodilac u "Eroziji" Đorđe Malešević.

On objašnjava da je Obnica napravila problem, a što se tiče Jablanice, njen nivo nije povećan zahvaljujući brani "Stubo-Rovni" koja je "uhvatila" poplavni talas.

Malešević kaže da zasad nema opasnosti od poplava zahvaljujući, pre svega, radovima na regulaciji korita Kolubare koji su izvedeni u prethodnom periodu.

Prema najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, Valjevo i okolinu u toku noći očekuju obilnije padavine, međutim Đoređe Malešević kaže da one neće uticati na značajniji porast vodostaja Kolubare i ostalih reka valjevskog kraja.

- Sve nadležne službe prate situaciju na rekama valjevskog kraja, ekipe su u pripravnosti i na terenu. Ne očekujemo veće probleme - kaže Malešević.

Dodaje da za proglašenje vanredne odbrane od poplava nivo Kolubare treba da bude 200 centimetara.

(Izvor: Telegraf.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR