Glas Javnosti

KOLIKO NAM JE ZAGAĐEN VAZDUH? Građani ovog grada imaju trenutnu informaciju, uz zdravstvene preporuke

Društvo
Autor: Glas javnosti

Zahvaljujući novoj aplikaciji, Leskovčani mogu da dobiju blagovremene informacije o kvalitetu vazduha.

Leskovačko udruženje građana “Zeleni ustanak” je uz podršku xEco – Ekstremne ekologije i u okviru svoje internet prezentacije www.zeleniustanak.rs razvilo posebnu web stranicu na kojoj građani mogu pratiti kvalitet vazduha u Leskovcu u realnom vremenu, piše Rešetka.

Novorazvijena web stranica prikuplja merenja u realnom vremenu sa svih senzora za merenje koncentracije suspendovanih PM2.5 čestica u vazduhu postavljenih u Leskovcu nakon prošlogodišnje akcije udruženja, uređuje ih na satnom nivou i prikazuje u prilično jednostavnoj formi zajedno sa zdravstvenim preporukama.

Inače prvobitna ideja u Udruženju je bila da se ta web stranica prikazuje u realnom vremenu na LED bilbordu u centru Leskovca. Međutim sofver koji upravlja LED bilbordima još uvek nema tehničkih mogućnosti za tako nešto.

Vrednovanje i rangiranje kvaliteta vazduha se vrši prema metodologiji Evropske agencije za životnu sredinu (EEA) i to uvođenjem raspona indeksa kvaliteta vazduha u 6 kategorija u zavisnosti od koncentracije (usrednjene na sat vremena) najfinijih, pa time i najštetnijih po zdravlje, suspendovanih PM2.5 čestica, saopštilo je udruženje „Zeleni ustanak“.

Sračunati indeksi su dopunjeni i zdravstvenim preporukama kako bi građani bili u mogućnosti da na vreme smanje štetan uticaj visokih koncentracija suspendovanih PM2.5 čestica na svoje zdravlje, a posebno deca i odrasli sa respiratornim problemima i srčanim oboljenjima.

Udruženje je prošle godine pokrenulo akciju postavljanja senzora za merenje zahvaljujući kojoj sada u Leskovcu ima 6 takvih senzora. U planu je instalacija i dodatnih 4-5 senzora nakon što se tržište elektronskih čipova stabilizuje. Sve ovo naravno predstavlja samo prvi korak ka čistijem i zdravijem vazduhu u Leskovcu na kom moramo da radimo svi zajedno, i pojedinci i udruženja i gradska uprava i druge nadležne institucije, poručuju iz “Zelenog ustanka”.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR