Glas Javnosti

Koliko koštaju školske knjige u evropskim zemljama i KOLIKA IM JE CENA?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ono što najviše intrigira javnost jesu pitanja da li se samo školovanje u Srbiji plaća, da li su udžbenici u našoj zemlji zaista skuplji nego u okruženju i evropskim zemljama i zbog čega naši osnovci, poput svojih vršnjaka u nekim zemljama Evrope, nemaju besplatne udžbenike.

Tragajući za odgovorima, istraživali smo koliko koštaju školske knjige u evropskim zemljama i na šta se misli kada se ponekad kaže da je školovanje besplatno skoro svugde osim u Srbiji. Prilikom istraživanja koje smo sprovodili, pažnju smo obratili na nekoliko ključnih stvari za ovu temu - ko izdaje udžbenike u Evropi, ko ih plaća i koliko oni koštaju.

Evropska praksa

Najpre, veoma je važno naglasiti činjenicu da besplatne udžbenike u evropskim zemljama i zemljama u okruženju često omogućuje država – ali tek nakon što ih otkupi od različitih izdavača. Školske knjige nigde u Evropi ne obezbeđuje pojedinac, niti fondacija, dok za politiku i troškove obrazovanja nisu odgovorni ni izdavači, ni nastavnici koji biraju udžbenike, već isključivo država.



Učenicima u Poljskoj, Austriji, Danskoj, Finskoj, Švedskoj, bez obzira na imovinsko stanje ili smetnje u praćenju nastave, država ili lokalna samouprava daje udžbenike na korišćenje ili one postaju vlasništvo učenika. Ukoliko školske knjige ne moraju da vrate, đaci su u mogućnosti da u njima slobodno pišu, rešavaju zadatke ili podvlače sadržaj, odnosno da knjigu smatraju svojim alatom za učenje. Međutim, u slučajevima gde se nakon školske godine udžbenici vraćaju, iako na prvi pogled izgleda jeftinije, to ne omogućava efikasan rad i dovodi do brojnih problema (u Litvaniji su, na primer, udžbenici ponekad stariji od učenika koji ih koriste).

Cene

Kada je reč o cenama udžbenika, one su znatno više u evropskim zemljama nego što su u Srbiji, iako se informacije o tome retko mogu čuti u domaćim medijima. Prema podacima EEPG, organizacije koja prati obrazovanje i analizira izdavanje udžbenika u Evropi, udžbenici u Srbiji su među najjeftinijim u Evropi.

Kada govorimo o, na primer, udžbeniku za biologiju, u Sloveniji on košta iznad 16 evra, u Austriji više od 18 evra, u Danskoj 32, dok bi roditelji u Italiji za sličan udžbenik morali da izdvoje blizu 38 evra. U Srbiji udžbenik za biologiju košta između 8 i 10 evra. Udžbenik za matematiku za osmi razred koji u Srbiji košta oko 8 evra, u Hrvatskoj je više od 17 evra, u Švedskoj oko 30, a u Finskoj 44 evra. Komplet za maternji jezik (udžbenik i radna sveska) u Austriji košta oko 22 evra, u Litvaniji 25, dok je cena u Finskoj i Danskoj između 50 i 60 evra.



Cene udžbenika u evropskim zemljama su više nego kod nas, ali u velikom broju slučajeva roditelji imaju pomoć države ili lokalne samouprave. Ipak, uz udžbenike koje kupuje država, roditelji često prema preporuci učitelja, kupuju brojne dodatne obrazovne materijale poput radnih svezaka, zbirki zadataka, vežbanki i digitalnih udžbenika.

Kada bismo poredili cene udžbenika od najnižih do najviših u okruženju, na prvom mestu bi se našla Bugarska, gde su cene udžbenika najniže, zatim Srbija, iza nje Hrvatska i Slovenija. Dalje u Evropi bi najviše rangirane bile Danska i Finska.

Besplatni udženici u Srbiji

U našoj zemlji nedavno je počela prijava za besplatne udžbenike za učenike osnovnih škola koje obezbeđuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u vrednosti od 750 miliona dinara. Pravo na ove udžbenike ima oko 80.000 učenika koji dolaze iz socijalno ugroženih porodica, sa smetnjama u razvoju, invaliditetom koji obrazovanje stiču po individualnom obrazovnom planu, učenika koji obrazovno-vaspitni rad ne ostvaruju po tom planu, ali imaju potrebu za prilagođavanjem, osnovcima koji su u porodici treće ili svako naredno školsko dete.



Novina je da će ove godine besplatne školske knjige u Srbiji dobiti i deca koja se obrazuju po programu za učenike sa izuzetnim sposobnostima, kao i gluvi i nagluvi učenici koji koriste elektronske udžbenike sa video sadržajima na srpskom znakovnom jeziku. Za đake od prvog do četvrtog razreda osnovne škole komplet besplatnih udžbenika sastoji se od udžbenike za matematiku, srpski, svet oko nas, prirodu i društvo i strani jezik koji je obavezni predmet. Stariji osnovci dobiće udžbenike za matematiku, srpski, prvi strani jezik, geografiju, istoriju, hemiju, fiziku i biologiju.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR