Glas Javnosti

Колико и да ли гастарбајтери поштују правило самоизолације

Društvo
Autor: rts.rs

Према подацима званичника, протеклих дана у Србију се вратило готово 65.000 наших држављана из иностранства и многи од њих не поштују правило самоизолације. Екипе РТС-а пореверавале су у источној Србији да ли су им се комшије вратиле и колико су одговорни и солидарни.

Скоро осамдесет одсто мештана Смољинца, села код Пожаревца, ради у иностранству, углавном у Аустрији И Италији.

Али, стране регистрације нисмо затекли на улицама. Колико је Смољинчана протеклих дана пристигло из дијаспоре, нико не зна.

"Ако је и дошао, вероватно је у карантину, вероватно му је речено да буде код куће. Код мене у кафану не долази", рекао је мештанин Зоран Марјановић.

"Људи који раде у Италији имају проблема јер се затварају хотели тамо где су сезонски радници, па су приморани практично да дођу кући", објашњава Саша Стевић.

Они који су ту, кажу, вратили су се пре увођења ванредног стања.

"Радим све време по дворишту, нигде не идем и, према томе, нисам мислила ни да треба да идем негде да се пријавим, нема разлога ваљда", рекла је Ангелина Михајловић, пензионерка која је дошла из Аустрије.

Разлога да се пријавите има, кажу у пожаревачком Заводу за јавно здравље који у Подунавском и Браничевском округу тренутно прати здравствено стање око 1.000 наших држављана у самоизолацији.

"У неких 85 до 90 одсто се људи јављају, али ми сами понекад зовемо контакте које имамо, али има људи који се не јаве и онда је то проблем", објаснила је Ана Јовановић, директорка Завода за јавно здравље Пожаревац.

У Неготинској општини од 15.000 људи који раде у иностранству, протеклих дана вратило се око 200.

"Службе комуницирају са људима који јесу евидентирани, али апелујемо и на остале грађане који су дошли претходних дана да схвате ово врло озбиљно", истакао је председник општине Неготин, Владимир Величковић.

У Књажевцу је оформљен оперативни тим за борбу против коронавируса у коме су и представници полиције.

"Они добијају од управе граничне полиције списак лица која прелазе границу и свакодневно обилазе та лица да виде да ли поштују решење о самоизолацији, да ли се налазе на адреси пребивалишта", објаснио је Марко Стојановић, помоћник председника општине Књажевац.

Ипак, има и оних који не поштују правила, па је против једног мештанина Кличевца, пожаревачка полиција поднела кривичну пријаву јер је прекршио самоизолацију.

Иначе, на територији Браничевског округа регистрована је једна особа заражена коронавирусом.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR