Glas Javnosti

KOMARCI PRETE! Evo kako da se zaštitite od bolesti koje prenose!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Tokom leta kada su komarci najaktivniji mnogi brinu zbog zaraze virusom Zapadnog Nila, a dekan Biološkog fakulteta objasnio možemo li znati da li su komarci zaraženi.

Prema rečima dekana Biološkog fakuleta Željka Tomanovića komarci mogu biti kućni ili rečni.

-Jul je uobičajen period kada se kod komaraca detektuje virus Zapadnog Nila i obično prođe dve do tri nedelje kada se detektuje kod ljudi. Dominantan vektor virusa Zapadnog Nila su kućni komarci i postoje dva načina zaštite. Prvi je lična zaštita, a drugi suzbijanje komaraca sa zemlje u sumrak, u vreme njihove najveće aktivnosti, kaže dekan Biološkog fakuleta Željko Tomanović.

Gostujući u Beogradskoj hronici Tomanović je rekao da je virus Zapadnog Nila poznat na ovim prostorima još od 2009. godine, kada je detektovan na konjima u Vojvodini a 2012. godine u čoveku.

 

-Od 2012. godine imamo svake godine manji ili veći broj slučajeva detektovanih kod ljudi. Prošla godina je bila atipična po mnogo čemu ali brojnosti komaraca su bile niske jer su vodostaji bili niski i nismo imali nijedan slučaj Zapadnog Nila-ističe dekan Biloškog fakulteta.

Prema njegovim rečima virusa najčešće šire takozvani kućni komarci.

-Zovu se kućni jer se hrane u zatvorenom prostoru i aktivni su par stotina metara oko ljudskih naselja. To nisu rečni komarci jer rečni ne prenose Zapadni Nil, mada i tu ima različitih mišljenja- objasnio je Tomanović i dodao da ne možemo da znamo da li je komarac zaražen virusom ili nije.

-Postoje dva načina kako da se zaštitimo. Prvo je potrebno da imamo ličnu zaštitu. Kućni komarci su uglavnom aktivni u sumrak, oko 20 časova i tada je najveća njihova aktivnost. Od sredine jula do početka avgusta će rasti njihova aktivnost. Ako je moguće treba izbegavati aktivnosti u tom periodu, ne koristiti jake parfeme, oblačiti dugu svetlu odeću, staviti mreže na prozore- poručuje dekan Biološkog fakulteta.

Drugi način zaštite je suzbijanje komaraca.

-Jako je važno da se prazne posude sa vodom, oluci. Komarcima je potrebno jako malo vode. Na ovim visokim temperaturama dovoljno je pet do šest dana da od polaganja jaja imate stotine komaraca- naglasio je dekan Biološkog fakuleta Željko Tomanović.

 (Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR