Glas Javnosti
posta

KOGA ONI VOZAJU? Momirović najavio kraj radova na pruzi BEOGRAD-NOVI SAD za 2022. a SAGA TRAJE VEĆ 8 GODINA! (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ni kraće pruge ni dužih radova. Tako se ukratko može opisati saga naprednjačkih ministara o izgradnji takozvane brze pruge Beograd-Novi Sad, čiji su radovi još 2014. godine najavljivani i pomerani nekoliko puta.

- Saobraćaj na brzoj pruzi između Beograda i Novog Sada trebalo bi u potpunosti da bude u funkciji do februara 2022. godine - rekao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i dodao da će radovi biti završeni "u predviđenom vremenskom roku".

Kako se navodi u saopštenju resornog ministarstva, Momirović je prilikom obilaska radova na toj pruzi na železničkoj stanici u Zemunu, rekao da su "ušli u elektro i sigurnosne radove" i da svih šest stanica na toj trasi "napreduju dobro". Ipak, ako se budemo kao i prethodnih nekoliko puta čvrsto držali ministarskih rokova, postoji velika verovatnoće da kao i onda, ostanemo razočarani.

Zorana Mihajlović, tadašnja resorna ministarka, najavila je 2014. godine kraj radova na pruzi za 2019. godinu.

- Mi ćemo novembra 2021. godine, dakle pred kraj 2021. brzim vozom ići od Beograda do Novog Sada. Dakle, Beograd - Stara Pazova, Stara Pazova - Novi Sad. Kad kažem brzi voz, to je 200 kilometara na sat - rekla je Mihajlović gostujući na TV Happy 21. avgusta i dodala da jedan deo trase od Stare Pazove do Novog Sada, koji je ocenila kao najteži, radi ruska kompanija, za koju "ima samo pohvale".

Do Novog Sada od 1. februara 2019. godine iz Beograda, međutim, nije uopšte bilo moguće doći vozom, jer je pruga od tog dana zatvorena. Ali, prema slede'em obećanju ministarke, brzim vozom između ova dva grada moći ćemo da putujemo "od novembra 2021" - piše portal Istinomer.

Sve je počelo 2014.

Mihajlović je još 2014. potpisala sa Kinom i Mađarskom Memorandum o razumevanju o modernizaciji pruge Beograd – Budimpešta. Iste godine, 21. oktobra, rekla je i da će za dve i po godine (polovinom 2017) vožnja od Beograda do Novog Sada trajati pola sata.

Ušlo se u 2015.

Početak radova na pruzi Beograd - Budimpešta najavljen je najpre za 2015. godinu.
 
- Studija izvodljivosti o modеrnizaciji prugе Bеograd- Budimpеšta za brzinе od 200 kilomеtara na sat bićе završеna do kraja juna, a radovi ćе počеti do kraja 2015. i trajaćе dvе godinе - rekla je Mihajlović u januaru 2015.


 
 I tadašnji predsednik Tomislav Nikolić je bio uveren početkom 2015. da će radovi početi u najavljenom roku.

- Ako smo rekli da će (pruga Beograd-Budimpešta) biti za dve godine, onda mora da bude za dve godine, jer dobro poznajem kako Kinezi rade i kod njih opravdanja za probijanje rokova nema. Ta pruga nas spaja sa Evropom, a u velikoj meri i Kinu oslonjenu na Srbiju mnogo bolje povezuje sa Evropom - rekao je on.

Pa 2016.

Mihajlović je, zatim, početkom januara 2016. najavila početak radova „baš na terenu“ za drugu polovinu te godine. Ipak, kroz nekoliko meseci, u aprilu, Vučić je tvrdio da su radovi na pomenutoj deonici već počeli.
 
- Što se naše strane tiče, mi (prugu) Stara Pazova - Novi Sad već radimo… Što se nas tiče ide dobro. Sa mađarske strane oni moraju da ubrzaju svoje - kazao je tada i najavio da će radovi na pruzi od Novog Sada do granice sa Mađarskom početi do kraja te 2016. godine, 

2017.

Ipak, radovi su krenuli tek na jesen 2017. godine.

Vrednost - 2 milijarde

Godine 2018. ukupna vrednost radova u Srbiji iznosi oko dve milijarde dolara. Na delu pruge Beograd Centar-Stara Pazova planirana je kompletna rekonstrukcija i modernizacija infrastrukture kako bi vozovi od Beograda do Batajnice mogli da idu brzinom do 120 kilometara na sat, a od Batajnice do Stare Pazove i do 200 kilometara na sat.

(Glas javnosti)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR