Glas Javnosti

KO TO HOĆE BANKAMA DA OMOGUĆI DA ZELENAŠE? Svi SULUDI zakoni koje poslanici spremaju građanima!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Situacija u zakonodavstvu u Srbiji je tužna i ružna. Sa zaprepašćenjem je dočekana vest da su tri narodna poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije odlučila da podnesu zahtev za autentično tumačenje zakona na 49. sednici Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo

Narodni poslanici Jelena Žarić Kovačević, Dejan Kesar i Veroljub Arsić, su odlučili da ovim nateraju građane da vrate bankama novac koji su dobili pravosnažnim sudskim odlukama, sa sve kamatom koja nije mala, ali i da spreče da bilo ko bilo kada tuži neku banku zbog kršenja zakona. Uz to su hteli da naprave i svojevrsan presedan koji bi omogućio da kasnije bilo koji korumpirani narodni poslanik podnese isti zahtev za bilo koji zakon i da time udare poslednji ekser u mrtvački kovčeg u koji pojedinci pokušavaju da smeste naš pravosudni sistem.

Ovo nije sve. Trenutno su u pripremi mnogi suludi zakoni kojima je zajedničko to da nisu u interesu građana Srbije i da će drastično da pogoršaju kvalitet života građana Srbije.

Zakoni koji su u pripremi u Narodnoj skupštini Republike Srbije

 

Zakon o rodnoj ravnopravnosti i Zakon o zabrani diskriminacije

Oba zakona su predlog narodnog poslanika Gordane Čomić. 

Struka već sada  upozorava da su oba zakona pogubna u mnogim aspektima i da će izazvati ozbiljne i neslućene posledice.

"Doćićemo u situaciju da svaki manijak i perverznjak može da se obuče u žensku odeću i uđe u ženski toalet, svlačionicu ili bilo koje drugo mesto gde je nago žensko telo izloženo pogledu. Zamislite samo situaciju gde veliki i snažni muškarac obučen u haljinu ulazi u toalet  u kojem su žene. Pretpostavljam da to nije lepa slika u mozgu ni za žene, ali ni za muškarce kada pomisle na sopstvene supruge, majke i ćerke. To se danas dešava na Zapadu i to žele i kod nas", napisao je jedan od korisnika društvenih mreža kako komentar na predloge ovog zakona. 

"Ako javno kažete kako ne želite da uđete u vezu ili imate seks sa osobama istog pola koje se samo pretvaraju da to nisu, ovde vas proglase za transfoba. Onda kreće napad na vas od strane ekstremista iz 'Antife' i proganjanje i maltretiranje. Tako je u Sjedinjenim Državama i to će ovi zakoni da donesu u Srbiju", komentarisala je zabrinuta Srpkinja iz Amerike. 

U pripremama ovih zakona nisu konsultovani pripadnici struke, ni pravne, a ni medicinske. Još manje građani ili tradicionalne verske zajednice koje će se naći na udaru ako odbiju da venčavaju homoseksulace. 

 

Zakon o parničnom postupku

Ovaj zakon sastavlja radna grupa zajedno sa predstavnicima Američke privredne komore. Struka i građani su potpuno zanemareni. 

Po ovom zakonu običan građanin neće moći da tuži velike kompanije zbog visokih sudskih taksi, a ako ih i tuži teško da ćemoći da ih dobije na sudu jer su se banke setile "autentičnog tumačenja zakona" i onda će i kompanije i banke, a uvek će da nađu podmitljive pojedince među 250 narodnih poslanika, moći da traže "autentično tumačenje zakona" koje nikada u istoriji nije služilo za obaranje pravosnažnih sudskih presuda. Važno je samo da im ovaj presedan prođe prvi put, posle ide lako.

Promene Ustava Republike Srbije

Na konsultacije i izradu promena su pozvani predstavnici NVO sektora i predstavnici EU, SAD i Kanadske ambasade, ali ne i predstavnici struke. O kakvim je tačno promenama reč niko ne zna. Zvanično se radi na promeni članova koji se odnose na pravosuđe, ali da li samo njih i na koji način to nikome nije poznato.

"Osnovni argument za promenu Ustava u delu pravosuđa jeste činjenica da važeći Ustav ostavlja preveliki prostor uticaju zakonodavne i izvršne vlasti na izbor nosilaca pravosudnih funkcija", piše u obrazloženju predloga Vlade Srbije.

 

Advokatska komora Srbije se pravi mrtva!

Advokatura je još nezavisna profesija kao ustavna kategorija i to ne odgovara interesima krupnog stranog kapitala, između ostalog zato što advokati mogu, kao što je sada slučaj, da naplate običnom građaninu ono što im je protivzakonito oduzeto od strane banaka.

Banke kao jedan ozbiljan centar moći imaju veliki interes da zadrže oteto, to čine tako što preko svojih centrala pod okriljem MMF-a traže ozbiljne zakonadavne promene koje bi dokrajčile već urušen celokupan pravosudni sisitem Repulike Srbije. Kako bi uspele u svom planu strane istutucije i službe pokušavaju da naprave raskol unutar advokature deleći je iznutra.

Viktor Gostiljac kao predcednik AKS se nije izjašnjavao o izmenama ZPP a znao je za postojanje radne grupe za izmenu istog. Takođe se nije oglašavao niti davao podršku kolegama koje su izašle na ulice da spreče donošenja tog skandaloznog zakona.

Kada je, zbog potencionalnog štrajka advokata i blokade pravosuđa, taj zakon je stavljen na led, skupština je za ponedeljak u dnevnom redu želela da "autenčnim tumačenjem zakona" stavi van snage sve ono što može spasiti građane od banaka. Viktor Gostiljac je čekao konsultacije sa svojim partnerima i tek par sati pre nego što je sednica oktazana u ime AKS izdao saopštenje kojim je osudio ovakve pravne presedene. Imajući u vidu njegovo ćutanje do sad mnogi advokati smatraju da je ovo samo pokušaj da se održi iluzija da se zaista bori za bolju poziciju advokata i očuvanje pravosudnog sistema.

Ko to hoće da bankama omogući da zelenaše i kome su potrebni svi drugi novi zakoni i promene Ustava?

Odgovor je jednostavan. Pored banaka tu su i korumpirani pojedinci u institucijama Republike Srbije, predstavnici krupnog kapitala, ali i strani centri moći i interesne grupe. 

Njihova vizija Srbije je "liberalni Divlji zapad" sa predatorskim kapitalizmom kakav je postojao u XIX i XX stoleću. Banke će biti sve bogatije, građani sve siromašniji. Krupni kapitalisti će da cvetaju na uštrb obespravljenih radnika. Perverznjaci će moći obučeni u ženske haljine i sa perikama da ulaze u ženske toalete i svlačionice,  u najblažem slučaju pokazujući svoje polne organe ženama, a ako se neko pobuni ići će u zatvor. 

To je vizija Srbije koju imaju svi oni jer njima su važni njihovi novčanici, a ne naša deca. 

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR