Glas Javnosti

KO SU BILE MUZE VELIKIH SRPSKIH PESNIKA.Đura JAKŠIĆ je pisao stihove Mili, Laza KOSTIĆ  Lenki, a kome je pevao BRANKO RADIČEVIĆ

Društvo
Autor: Glas javnosti

Kažu da mnoga vrhunska dela pesnika, slikara i kompozitora ne bi nikada ugledala svetlost dana , da nisu imali (ne)uzvraćene ljubavi i ljubavne jade koje su ih inspirisale na najlepša umetnička dela.

Pevao je veliki srpski pesnik i romatičar Đura Jakšić  svojoj Mili., najvećoj ljubavi, kćerki krčmara, koja je imala sestru Anu, a obe ih je u večnost ucrtao u njegovoj pesmi koja je nosila ime Đurine drage- "Mila"

"Vina, Milo!" — orilo se,
Dok je Mila ovde bila.
Sad se Mila izgubila:
Tuđe ruke vino nose.
Ana toči, Ana služi,
Al' za Milom srce tuži.

“Nije joj nikad ništa kazao, ali kad mu je bila prazna čaša, nije hteo da ga druga posluži, čekao je dok Mila prođe pored stola, pa joj je ćuteći dodao čašu. A kada mu je ona donela punu bledoga iđoškoga rampasa, on joj je pogledao duboko u oči, pogledao i ispio čašu do dna” – tim recima je Nušić opisao ljubav Đure Jakšića prema Mili.

Mila nikada Đuri Jakšiću nije uzvratila ljubav. Govorila je da je pesnik i pijanica. Đura Jakšić se oženio Tinom, a Mila se udala za drugog. Djura Jakšić posvećuje Mili pesmu sa istoimenim nazivom. Mila je bila I inspiracija za čuvenu Jakšićevu sliku “Devojka u plavom”.

Foto:Wikimedia

Jedna od najlepših pesama srpske poezije “Santa Marija dela salute” Laze Kostića posvećena je njegovoj najvećoj ljubavi Lenki Dunđerski, koja je umrla mlada I za koju neki izvori zapravo tvrde da se otrovala zbog nemogućnosti da ostavri svoju ljubav sa Kostićem.

“Tada moja vila preda me granu,

Lepše je ovaj ne vide vid;iz crnog mraka divna mi svanu,

Ko pesma zdravlja u zorin svit, svaku mi mahom zaleči ranu…”

 Jovan Dučić, među srpskim piscima poznat je kao veliki zavodinik. Preoteo je verenicu svom prijatelju i kolegi Aleksi Šantiću. Nakon odlaska u diplomatiju, prekida svaki kontakt sa tom devojkom i istovremeno gubi nju, ali i dobrog prijatelja Aleksu Šantića. Prva, velika ljubav Jovana Dučića je Maga Nikolić Živanović. Na njen zahtev urezane su sledeće reči na njenoj nadgrobnoj ploči: “Maga Nikolić Živanović, 1874-1957, sama pesnik i pesnika Jove Dučića prvo nadahnuće”.

Jovan Dučić se nikada nije ženio, a u stopu su ga pratile priče o mnogobrojnim  ljubavnim  aferama.

Šantićeva Anka

Ipak, najveća ljubav mostarskog pesnika  Alekse Šantića bila je Anka Tomilinović, mada njegovi biografi tvrde da je voleo I jedn u Eminu , ali i Zorku. Jedna od antologijskih ljubavnih pesama je Šantićeva “Emina”

 Po Dučićevim rečima, Anka, koja je ipak bila za Šantića najposebnija, neizmerno je volela mostarskog romantika.

Anka je bila ćerka vlasnika fotoateljea Stjepana Tomlinovića, koja se doselila u Mostar. Aleksa je pratio svaki njen korak, sedeo u dućanu čekajući da se pojavi kako bi joj se približio. Delovala mu je kao priviđenje... 

Da bi svojoj muzi izjavio ljubav Šantić je napisao pesmu “Ako hoćeš”, koja je brzo stigla do Anke.

“Il’ ako ćeš pjesmu moju
O izvoru slasti bujne,
Hodi, hodi na grudi mi,
Da ti ljubim usne rujne!”

Mladi srpski pesnik Branko Radičević umro je u 29. Godini, ali kroz svoje pesme živi I danas. Kroz njih živi i njegova najveća ljubav I muza njeove poezije kćerka reformatora srpske azbuke Vuka Karadžića, Vilhelmina Mina Karadžić.

Foto:Wikipedia

 Zadivljeni njenim obrazovanjem, ličnošću, talentom, lepotom, mnogi muškarci su težili da je osvoje. Mina je bila talentovana slikarka i pesnikinja, a Branko siromašni student u Beču.

Pet godina posle njegove smrti Mina se udala  za osnivača katedre za srpski jezik, istoriju i književnost na beogradskom Liceju, Aleksu Vukomanovića.

Malo se zna da je pesmu koja je  postala i pop hit u izvođenu Zdravka Čolića   “Pevam danju pevam noću” mladi pesnik posvetio.

 “Kad si zvezda, sele moja,

 da si među zvezdicama,

među svojim, sele moja,

milim sestricama.”

 (Glas javnosti) 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR