Glas Javnosti
posta

KO ŠTITI INVESTITORE: 12 novosadskih porodica izgubilo krov nad glavom, ali ni tu njihove muke nisu prestale!

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Dositejeva ulica postala je "tabu" tema u Novom Sadu, pogotovo nakon nekoliko neuspešnih pokušaja grada da ovu ulicu spase. Jedna od stanarki porušenih stanova u Dositejevoj ulici u Novom Sadu. Vratila se u svoj stari dom. Novca da bude podstanar više nema, a sem što su joj stvari pokradene, svaki čas čeka i da joj se sruši krov na glavu.

Slučaj Dositejeve 11 u Novom Sadu, skoro dve godine nakon što je više porodica ostalo bez doma kada im je zbog kopanja temelja za luksuzne stanove na parceli pored srušen zid, dobio je neobičan nastavak. Investitor ponovo gradi iako ga država krivično goni. Stanari se gradu i dalje obraćaju za finansijsku pomoć jer su primorani da žive kao podstanari, ali već mesec i po dana neki od njih nisu dobili novac. Zbog toga je Žiga sa svoja dva maloletna sina i suprugom koji ima kancer izbačena iz podstanarskog stana, te je bila primorana da se vrati u svoj stari dom.

-Nažalost, investitor je počeo da radi ponovo zgradu pored, kako je dobio pravo, niko ne zna. Moja porodica je morala sada da se iseli iz podstanarskog stana jer nam grad nije dao novac na vreme. Odakle meni 350 evra da platim sve te troškove? Zajedno sa nama u porušeno dvorište vratile su se još tri-četiri porodice. Prema nama se ponašaju kao da smo mi kriminalci, kao da smo mi krivi za ovo što se desilo. Sada živimo sa dvoje maloletne dece u strahu, ako se opet nešto uruši i padne mi na decu, ko će za to da odgovara? Znamo da se ovde ne sme živeti, ali nemamo gde - rekla je Žiga.

Otkad je u avgustu 2018, usled kopanja temelja za novu stambenu zgradu, srušen zid na levoj strani objekta u Dositejevoj 11, imovina stanara svakodnevno je na udaru. Naša sagovornica kaže da je ostala bez veš-mašine, električnog šporeta, grejalice i drugog pokućstva koji su pokradeni. Kako dodaje, oseća se bespomoćno. Od Grada podrške nema, a investitora se plaši.

-Investitoru da se suprotstavim ne smem. Iskreno da vam kažem, bojimo se njega. Pitala sam ga samo ko mu je dozvolio da opet gradi. On je rekao da se obratim našim advokatima. Sva rešenja koja su nudili išla su na našu štetu. Sada je opet počeo užas, bageri kopaju, svi se prave ludi, a svaki dan se ponešto uruši. Evo, čekam da se uruši i stan mog starijeg sina, koji je sa leve strane. Zadnji kraj od krova samo što nije pao na njegov stan - nastavila je Žiga.

Građevinska inspekcija zabranila je stanovanje u celom objektu, što jasno ukazuje da ni levo ni desno krilo ne mogu da opstanu u ovakvom obliku.

Dragan Mitrović, predsednik skupštine stanara na ovom ulazu, kaže da su sudski postupci protiv dve firme "Astra plan" i "Euroinvest" pokrenuti pretprošle i prošle godine, nakon što je radom bez građevinske dozvole na gradilištu u Dositejevoj broj 9 srušen deo stanova na placu pored, na broju 11. Tako je dvanaest porodica ostalo bez svojih domova. Stanari se posle nisu složili da se sruše svi objekti na broju 11 i da se izgrade novi jer bankarske garancije nisu obezbeđene.

-Dve godine živimo kao podstanari. Za to vreme investitor je pokrenuo paralelan postupak pod drugim brojem u koji mi nismo bili uključeni, kako bi nas izbegli i onemogućili nam pravo žalbe. Na taj način pribavili su dozvolu i počeli sa radom. Nas očekuje veštačenje, koje će biti nemoguće uraditi ukoliko je  mehanizacija na gradilištu i zatrpava lice mesta. Sudstvo je uradilo sve što je moglo, ali se Gradska uprava postavila iznad sudskih odluka i na taj način ugrozila ceo slučaj. Ne može neko ko je krivično procesuiran zato što je radio bez građevinske dozvole da izvodi radove za koje ga država goni, to nema nigde na svetu - rekao je Mitrović.

Vesna Premić, stanarka u Dositejevoj, kaže da je čitava situacija neverovatna.

-Izlišno je da opisujem kako se osećamo. Ja nemam reči da to iskažem. Frapirani smo bili kad smo videli radove opet, ponovo preživljavamo to od pre dve godine. Još uvek se smucamo po tuđim stanovima. Trebalo bi nam jako puno vremena da opišemo kako to naša deca preživljavaju i kako je to uticalo na kvalitet naših života – izjavila je Premićeva.

Tanja Arsić, advokat stambene zajednice stanara iz Dositejeve, kaže da je protiv odgovornih lica u Gradskoj uprave za urbanizam i građevinske poslove podnela krivičnu prijavu zbog sumnje na zloupotrebu službenog položaja, do čega je došlo jer su firme "Astra plan" i "Euroinvest" dobile građevinsku dozvolu, kao i potvrdu o prijavi radova uprkos zabrani otuđenja parcele u Dositejevoj 9 i nizu sudskih postupaka koji se protiv njih vode.

(Izvor: Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR