Glas Javnosti

KO SME DA VAM UZ KOVID PROPUSNICU TRAŽI I LIČNI DOKUMENT? Ova uredba je sve razrešila

Društvo
Autor: Glas javnosti

Prošlo je više od tri nedelje od kada su u Srbiji uvedene kovid propusnice za ugostiteljske objekte od 22 časa, a od ponedeljka i od 20 časova, s tim što je spisku objekta u koji se ne može ući bez ovog dokumenta proširen i na one u kojima se sprovodi igre na sreću.

Kovid redari imaju ovlašćenje da prilikom provere kovid propusnica legitimišu goste u ugostiteljskim objektima, kockarnicama i kladionicama nakon 20 sati, kako ne bi bilo zloupotrebe ovog dokumenta.

To ovlašćenje, kako objašnjavaju nadležni, imaju na osnovu Uredbe Vlade Srbije o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid-19. Kovid propusnice primenjuju se u ugostiteljskim objektima već više od dve nedelje, s tim što je od ponedeljka, izmenama i dopunama vladine uredbe, ovaj dokument obavezan od 20 sati umesto od 22 sata. Takođe, kovid propusnice moraju da imaju nakon 20 sati svi u ugostiteljskim objektima, ali u kockarnicama i kladionicama. 

Činjenica da je ova protivepidemijska mera proširena i produžena, pokrenula je ponovo pitanje da li kovid redari, koji su obavezni da kontrolišu kovid propusnice, imaju pravo i da legitimišu goste kako bi se izbegla svaka zloupotreba.To pravo imaju na osnovu člana 13v Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti protiv korone.

 

"Pravno lice i preduzetnik, odnosno organizator događaja koje pruža usluge člana 13a ove Uredbe, dužni su preko kovid redara, da identitet nosioca kovid sertifikata proveri uvidom u važeći dokument sa fotografijom (lična karta, putna isprava, vozačka dozvola, indeks i dr)" piše između ostalog u tom članu. 

Inače, niko od ugostitelja ne zapošljava osobu čija je jedina i isključiva nadležnost da obavlja ulogu kovid redara i proverava kovid propusnice, odnosno legitimiše goste.

- Kod mene u klubu kovid redar je član obezbeđenja. Kod nekoga je konobar ili menadžer. Ali niko ne plaća posebno osobu da bude kovid redar. Za sada koliko znam poštuju kovid propusnice i gosti i zaposleni u ugostiteljskim objektima - pričaju u jednom od udruženja ugostitelja. 

Da je kontrola kovid propusnica pojačana pokazuje i podatak koji je izneo pomoćnik ministra zdravlja Goran Stamenković, koji je izjavio da su sanitarni inspektori prošle nedelje izvršili 24.000 nadzora ugostiteljskih objekata širom Srbije.

- Već su se ugostitelji organizovali, prihvatili svoje obaveze, i već je dosta vlasnika objekata zajedno sa zaposlenima otišlo na vakcinaciju. Time pokazuju odgovonost i svest prema svemu što nas ovih dana muči i zbog čega su inspektori danonoćno na terenu - rekao je Stamenković.

On je dodao da je danonoćno na terenu oko sto sanitarnih inspektora, a da je svoj doprinos dala i Komunalna milicija.

- Po nalogu ministra zdravlja i radne grupe za koordinaciju, nema tolerancije prema prekršiocima i svi inspektori su svesni svoje odgovornosti da moraju da izreknu mere i to već rade prethodnih dana - rekao je Stamenkovic.

Pomoćnik ministra dodao je da je uglavnom zabeležen nemar kovid redara, te da je 18 ugostitelja kažnjeno maksimalnim kaznama, najviše u Novom Saclu, Somboru, Beogradu, Nišu, Valjevu i Šapcu, gde su inspektori pokazali da su svesni svoje odgovornosti. Inače, kazna zbog nepoštovanja kovid propusnica za pravno lice je 300.000 dinara, za preduzetnike 150.000, odgovomo lice u firmi 50.000, kovid redara 10.000 i za goste objekta 5.000 dinara.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR