Glas Javnosti

KO NAM KRADE BEBE U SRBIJI? Sve ukazuje na to da je postojala ORGANIZOVANA KRIMINALNA GRUPA koja se bavila trgovinom decom (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Pitanje nestalih beba iz porodilišta u Srbiji, ni posle više decenija, nije rasvetljeno.

Potvrde o smrti bez potpisa lekara, datuma, uzroka smrti, “sprovodnica” leša sa nemačkim pečatima, neslaganje u datumima, potpisima, različiti obdukcioni nalazi, kad posle mnogo godina dođete do podatka da je navodno mrtvorođeno dete dobilo ime – takvi i mnogi drugi elementi iz dokumenata do kojih su došli roditelji koji smatraju da su im protivpravno oduzete tek rođene bebe, daju im osnova da čvrsto veruju da su njihova deca, za koja im je u porodilištu saopšteno da su preminula - zapravo živa.  

-  Meni to govori, pre svega, da nisu u pitanju administrativne greške. Nema tela naše dece. Meni ovo ukazuje na to da je postojala organizovana kriminalna grupa koja se bavila trgovinom decom. Da li na nivou države, ili pojedinačno, kao organizovana grupa, to treba sud da utvrdi – ističe Mirjana Novokmet, predsednica Beogradske grupe roditelja nestalih beba.

Udruženja koja okupljaju roditelje nestalih beba imaju primedbe na Zakon o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji, koji je donet februara ove godine.

-  Zakon nije dobro definisan, ima dosta praznina. On mora da bude kompletan, da se odnosi na sve roditelje, a ne da se sprovodi diskriminacija roditelja. Postoje i mnoga sporna pravna pitanja. Zbog svega toga neophodno je da se urade izmene i dopune. Mi smo se u vezi sa tim više puta obraćali institucijama. Obratili smo se Ministarstvu pravde, predočili im naše predloge izmena i dopuna, međutim oni vešto izbegavaju tu temu. Imali smo sastanak sa zaštitnikom građana, koji je potpuno saglasan sa nama da su izmene zakona neophodne. Na sastanku u Vladi Srbije u februaru, prilikom donošenja zakona, obećali su nam saradnju i pomoć. Međutim, do danas je ta pomoć izostala, što se tiče izmena i dopuna, a i Komisije za prikupljanje činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta, koja je takođe predviđena zakonom – navodi Mirjana Novokmet.

Prema oceni naše sagovornice, nije postojala politička volja da se pitanje nestalih beba reši, već se on uvek gurao pod tepih. Ceo razgovor možete pogledati u video prilogu.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR