Glas Javnosti

KO koga nije razumeo?! KON opet o BROJU UMRILIH OD KORONE!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa Predrag Kon rekao je danas  da je bolje da" nije izjavio da je tri puta više mrtvih" od onog broja koji je zvanično objavljen.

 

Kon je pre tri dana, gostujući na televiziji, kazao da je broj umrlih od koronavirusa tri puta veći od zvaničnih cifara, a za propuste što nije bilo tačnih informacija kao krivce je označio informatičare.  

U javnosti se zbog te izjave člana Kriznog štaba digla buka, ali još niko od nadležnih reagovao i dalje nije razjasnio šta je zapravo istina, ko je i da li je zatajio  kada su u pitanju brojke umrlih od korone.

Kon je naveo da je “vrlo bitna preciznost”  i da je on izjavio da je reč o podacima "na osnovu mortalitetne statistike, a to očigledno ljudima nije jasno".

“Dakle, radi se o proceni, a ni u kom slučaju o nečemu što je pouzdano. Ne možemo govoriti ništa drugo nego koliko je bilo smrti u određenom periodu i upoređivati sa ukupnom smrtnošću ranije”, rekao je Kon.

On je dodao da se  “tu se javlja taj broj koji je veći što smo u realnom vremenu imali prijavljeno”.

“To znači da je vrlo moguće da je bilo znatno više smrti. To su dva broja – 345 i 118 koji je prijavljen. Bolje da nisam rekao tri puta više. Ne može na celu Srbiju da se primeni ta procena”, izjavio je danas Kon na konferenciji za medije Kriznog štaba.

On je dodao i da je “vrlo bitno raditi reviziju, to je suština svega”.

“Kada sam govorio o informatičkom sistemu, mnogo nam zavisi od toga. Ne možemo da zamislimo budućnost bez informatičkog sistema. Ništa što sam rekao ne izlazi iz okvira koji je rekao i ministar. Shvatanje ministra da to nije tačno – ne mogu da kažem ništa o tome, reč je samo o proceni”, rekao je Kon.

Ministar  zdravlja Zlatibor Lončar izjavio da nije tačno da je tri puta više smrtnih slučajeva od koronavirusa.

(Glas javnosti/N1)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR