Glas Javnosti

KO JE NA UDARU SIFILISA: ovo su SIMPTOMI na koje svi treba da OBRATE PAŽNJU

Društvo
Autor: Glas javnosti

Od kada se beleže slučajevi sifilisa u našoj zemlji, među zaraženima je više muškaraca

Vest da se u poslednje vreme sve više muškaraca javlja urologu zbog simptoma sifilisa zabrinula je javnost. Samo u 2021. godini zabeleženo je 238 osoba obolele od sifilisa, preko dva puta više u poređenju sa 10 godina ranije, kada je taj broj iznosio 93.

Sve više rastući trend polno prenosivih bolesti kako u Evropi, tako i u Srbiji nameće pitanje da li će u 2022, pa i 2023. godini on da iznedri veći broj zaraženih? Doktorka Danijela Simić iz Instituta "Batut" govorila je za RTS o načinima prevencije, lečenju i značaju testiranja u slučaju rizičnih intimnih odnosa.

Prema podacima Instituta "Batut", u Srbiji je u 2021. godini registrovan najveći broj zaraženih sifilisom u poslednjih 10 godina - 238 osoba, 2019. i 2018. godine isto je bilo više od 200 slučajeva, u odnosu na 2012. godinu kada ih je registrovano 93, prenosi RTS.
Syphilis testing positive stock photo

"Činjenica je da je uzročnik bakterija Treponema pallidum u cirkulaciji u našoj zemlji, kao i svim drugim zemljama. Ta bakterija neće nestati. Ukoliko postoji rizična se**ualna praksa koja podrazumeva veći broj partnera, nezaštićene intimne odnose, dok postoje uslovi možemo očekivati da ćemo imati manje ili veće brojeve", ukazala je doktorka Danijela Simić za RTS i dodaje da prema dosadašnjim podacima nema indicija da će broj zaraženiOkh u 2022. godini biti veći u odnosu na 2021. godinu.

Sifilis je izlečiva bolest

Od kada se beleže slučajevi sifilisa u našoj zemlji, među zaraženima je više muškaraca:

"Taj trend je u poslednjih nekoliko godina još veći. U 2021. godini smo imali 11 puta više muškaraca, što znači od 238 registrovanih, 218 su bili muškarci. Stalno imamo 10 do 25 žena", objasnila je dr Simić. Prema njenim rečima, u pitanju su mlađi ljudi od 20 do 49 godina. U 2021. godini 85 odsto slučajeva bilo je upravo u tom starosnom dobu.

Sifilis je bolest koja može da se izleči. Prenosi se isključivo direktnim polnim kontaktom. Ukoliko se ne dijagnostikuje i ne leči, iz primarnog stadijuma, koji traje od tri do šest nedelja, preći će u sekundarni stadijum.

"U sekundarnom stadijumu osoba će da primeti određene simptome i tad bi trebalo da se javi lekaru. Imaće ospe po telu, dlanovima, tabanima, koje ne svrbe, zatim otok limfnih žlezda, povišenu temperaturu, slabost, gubitak kose, ranice u ustima. U svakom stadijumu sifilis može da s izleči", objasnila je dr Simić za RTS.

Od sifilisa možete da se zaštitite upotrebom kondoma pri svakom intimnom odnosu, kao i povećanjem svesti o prevenciji. Osobe koje često menjaju partnere i ne koriste zaštitu mogu da dovedu sebe u situaciju,da pored sifilisa dobiju i HIV infekciju.





SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR