Glas Javnosti

Ko je Goran Stevanović, srpski dr Haus

Društvo
Autor: Глас јавности

Savestan stručnjak i otac je troje dece

Lice dr Gorana Stevanovića, direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti, svakodnevno viđamo na malim ekranima otkako nas je zadesila pandemija korona virusa.

I to je dobro, pošto je veliki stručnjak u svojoj profesiji. U ovoj situaciji, veoma je važno da stanje u vezi sa širenjem virusa i savete slušamo samo od eksperata, poput dr Stevanovića, a da nam se državni vrh što manje obraća.

Dr Stevanović, kojeg su mediji prozvali „srpski doktor Haus“, jer sa svojim timom uspeva da uspostavi dijagnoze pacijentima kada se to čini nemogućim poslom, na konferenciji za medije preksinoć je izjavio da se povećanje broja zaraženih korona virusom očekivalo, te jeponovio apel građanima da maksimalno smanje boravak napolju i izbegavaju uobičajene socijalne kontakte kako bi doprineli smanjenju rizika od širenja zaraze.

„Očekivali smo porast broja zaraženih. Uprkos preduzetim merama i ograničenjima kretanja i dalje u toku dana imamo puna šetališta, igrališta, prodavnice, to je veliki rizik za prenos infekcije“, upozorio je Stevanović, koji je u intervjuima za medije naglašavao da nema iskorenjenih bolesti izuzev velikih boginja.

Prema njegovim rečima, ovo je nov virus i „niko osim Kineza, koji su pregurali epidemiju, ne zna o tome puno, ali znamo koji su rizici zaraze i zato moramo da držimo distancu, da se sklonimo sa ulica i svih mogućih javnih mesta“. Kako je naglasio, najzarazniji su ljudi predpočetak bolesti.

„U tom trenutku druženje na udaljenosti manje od propisane je veliki rizik. Svaki poljubac je potencijalno smrtonosan, jer neko može da ne zna da je bolestan.“Dr Stevanović je posebno naglasio da najmlađi nisu ugroženi, odnosnoda ne obolevaju od teške kliničke slike, ali je upozorio da su „vrlo efikasan rasadnik infekcija“.

Ovaj stručnjak je još na početku pojave virusa smirivao javnost rečima da je Srbija spremna za najcrnji scenario, ali je ulivao i nadu da do toga neće doći.

Ono što javnost u Srbiji nije znala, a što je saopštio Stevanović je da su do sad skoro svi potvrđeni slučajevi korona virusa „došli iz inostranstva“, kao i da je tačno da su neki lekari i medicinske sestre inficirani, ali da je taj broj „za sada izuzetno mali i ne ugrožava radsistema“.

U medijima se pojavila informacija da je među zaraženima korona virusom i rođena sestra dr Stevanovića.

Kako je u intervjuu za Blic svojevremeno izjavio, najvažnije mu je da bude potpuno iskren i prema pacijentu i prema porodici.Goran Stevanović je i na čelu Komisije za unapređenje kvaliteta rada Kliničkog centra Srbije. Otac je troje dece.

(Izvor: Danas)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR