Glas Javnosti

Ko je bio SVETI JOVAN KRSTITELJ, čovek koji je veru u ISUSA platio GLAVOM?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Srpska pravoslavna crkva slavi danas Svetog apostola i jevanđelistu Jovana Bogoslova, svetog Hristovog učenika koji se rodio u ribarskoj porodici.

Jovan Krstitelj bio je jevrejski asketski  propovednik, savremenik Isusa Hrista, iz prvog veka koji je vršio obredna kupanja na reci Jordan. Bio je važna religijska ličnost čiji je pokret verovatno bio masovniji od Isusovog. On je prvi koji je pozivao ljude na pokajanje i okretanje Bogu. 

Sveti Jovan Krstitelj je rođen pola godine pre Isusa Hrista (7.jula se slavi njegovo rođenje, Ivanjdan). Jovanov otac bio je judejski sveštenik Zaharije, iz plemena Arona. Jovanovi roditelji, Zaharije i Jelisaveta, nisu mogli da imaju dete. Rođenje, život i smrt ovog sveca praćeni su čudima Božijim: Jovanovom ocu Zahariju se, dok je kao sveštenik služio u hramu, javio andđeo Gospodnji kazavši da će mu žena Jelisaveta, iako stara, zatrudneti i roditi sina. Došapnuo mu je i da sinu treba dati ime Jovan i da će se kroz njega mnoga srca obratiti Bogu. Zaharije je bio zbunjen i nije poverovao u vest arhangela, zbog cega je ostao nem do rođenja Jovanovog. Tada se uverio da mu je sin čudotvorac kojeg je Bog poslao da pripremi dolazak obećanog Spasitelja. Detinjstvo i ranu mladost Jovan je proveo vrlo pobožno u domu svojih roditelja. A onda je otišao  od kuće, da bi živeo u judejskoj pustinji blizu reke Jordan, gde je postio i provodio vreme u molitvi. Neki tvrde da je bio vegeterijanac sa kamiljom kožom na sebi. Mnogi Jevreji su verovali da je on očekivani mesija, odnosno Hristos, ali on je to odbijao govoreći da je samo "glas vapijućeg u pustinji" i da će veći od njega doći. 

Jovan je išao po Jordanu propovedajući Carstvo nebesko. Pozivao je ljude da mu se pridruže, da priznaju grehe i da budu kršteni. Jovan je nalagao pročišćenje duše kao pripremu za bliski božji sud. Govorio je da je oprost greha tu za one koji se okrenu Bogu. Jovan Krstitelj vršio je obredna kupanja na reci Jordan. Najpoznatiji je po tome što je krstio Isusa, koji je prihvatio njegovu poruku. Hrišćanski izvori prikazuju da je Jovan navodno rekao Isusu: "Ti treba mene da krstiš, a ti dolazis meni?" i da ga je krstio tek na njegovo insistiranje. Ovaj dogadjaj je poznat kao Bogojavljenje. Mandejska tradicija prikazuje drugačiju sliku Isusovog krštenja, koje je detaljno opisano u njihovim svetim spisima. Isus je prikazan kako moli Jovana da ga krsti njegovim krštenjem i nazove njegovim imenom, dodajući da ako ne bude dobar učenik, neka ga izbriše iz svojih stranica. Jovan mu odgovara da je “lagao Jevreje i varao sveštenike”. Posle mnogo ubeđivanja, i zagonetki koje mu je Jovan postavljao, Isus postaje njegov učenik. Prema hrišćanskim tvrdnjama, Isus je posle krštenja proveo 40 dana u pustinji, pa je i sam postao propovednik. 

Od svih ostalih proroka sveti Jovan se razlikuje po tome što  je on imao tu sreću da je mogao i rukom pokazati svetu Onoga koga je prorokovao.

Istorijski podaci svedoče da je Jovan pogubljen u vreme kralja Iroda. Osuđen je na smrt zbog praktikovanja hrišćanstva koje je tada bilo zarobljeno, a ubijen je tako što mu je odsečena glava.

Njegova desna ruka, ona kojom je zahvatio vodu iz Jordana kada je krstio Isusa Hristosa, i dalje je u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve, a čuva se u manastiru na Cetinju. Ruka Svetog Jovana najpre je čuvana u srpskoj patrijaršiji, da bi 1941. pred najezdom Nemaca odneta u manastir Ostrog gde ju je na čuvanje ostavio kralj Petar II Karađoređvić. Ruku Svetog Jovana pronašla je 1952. godine nova komunistička vlast koja ju je prisvojila i držala na nepoznatom mestu, sve dok crnogorski komunista Marko Orlandić nije 1978. naredio da se ova relikvija vrati crkvi.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR