Glas Javnosti

KO JE BIO BLAGOJE MIRKOVIĆ: Junak koji je zadužio srpski narod i otadžbinu a kojeg su ubili PARTIZANI!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Srbija je imala u svojoj istoriji značajan broj ljudi koji su je zadužili svojim delima ali nisu svi ostali poznati i današnjim generacijama. Jedan od nepravedno zaboravljenih heroja je i Blagoje Mirković.

Blagoje Mirković je rođen 1876, dok je u večnost otišao te 1941. Potiče iz omalenog sela Stojačka, nadomak Smederevske Palanke, srez Jasenički. Učesnik je ratova za oslobođenje i ujedinjenje 1912–1918, gde se posebno istakao svojom nesebičnom hrabrošću pa je zbog vanrednog junaštva dobio čin rezervnog kapetana.

Podrazumeva se, sa svojim narodom je u prvim redovima prešao Albaniju, Krf pa probijao i Solunski front i oslobađao svoju otadžbinu od neprijatelja. Nakon Velikog Rata, a pre Drugog Svetskog rata bio je kandidat za narodnog poslanika JRZ. Uvidevši svo zlo koje za sobom donosi komunizam, bio je njegov izričiti protivnik i govorio je protiv komunista i njihove akcije 1941. Ne mareći o kakvom junaku se radi i koliko je Blagoje zadužio srpski narod i otadžbinu, zbog njegovog ozloglašenog govora prema partiji započet je njegov intenzivan progon.

Tako su mu prvo u rodnu kuću punu dece ubacili bombu, i to u trenutku kada su tamo boravili samo njegova žena i tek rođeni unučići. Kako dostojanstvo ovog diva nije dalo da im se pokori, ovaj veliki junak nije doživeo da ga godine stignu, već ga je u poznim godinama samog sačekala grupa partizana i tako samog i nemoćnog brutalno ubila u Vodicama 22.10.1941. godine. NJegovi dželati po godinama su mogli da mu budu unuci.

Po ubistvu Mirkovića, njegovi zemljaci su govorili: “Otud i ovo zlo, kad balavci ubiše solunce i zavladaše zemljom“.⁣⁣

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR