Glas Javnosti

O ovoj sahrani se priča danima! Kafedžiju do večne kuće ispratili iz kafane! Tako je hteo

Društvo
Autor: Glas javnosti

Dušan Bojić (73) svoj radni vek proveo je kao ugostitelj. Vesele naravi, uvek spreman za pesmu i šalu, ostavio je u amanet svojim najbližima, da ga, kad umre, u kovčegu iznesu iz kafane.

Dušan je sahranjen proteklog vikenda, a porodica i meštani Preljine kod Čačka organizovali su sahranu onako kako je on želeo.
Njegov kovčeg bio je postavljen usred kafane, ispred šanka. Tu je proveo ceo život, radio u njoj, družeći se s meštanima.
 
Rodbinu, prijatelje i komšije, na vratima bifea, dočekivao je harmonikaš, tiho birajući tonove pesama Tome Zdravkovića.

 
Njegova supruga Dorina primala je saučešće a potom dočekala i ugostila sve one koji su lokalnom dobričini došli da odaju poslednju počast. 

- Bila je to Dušanova poslednja želja, ostavio je amanet kako da se organizuje sahrana. Njegovo telo je bilo položeno u kafani u kojoj je ceo život radio i veselio se s narodom. Harmonikaš je svirao. Dušan je želeo da bude ispraćen uz zvuke pesama Tome Zdravkovića, koga je poznavao i sa kojim je drugovao - priča rođak pokojnika iz Preljine.

Supruga Dorina, sa kojom je bio u braku 35 godina, ispoštovala je sve što je on za života tražio.
- Kafana i letnja bašta su se brzo napunili narodom, a svi su posluženi i ugošćeni. Muzika se sve vreme čula. Eto, ispunjena mu je poslednja želja da na onaj svet ode s mesta koje je najviše voleo i da ga uz pesmu isprate svi oni s kojima je proveo lep životni vek - kaže rođak dodajući da se vodilo računa da i verski obred sahrane bude ispoštovan.

Foto: privatna arhiva

- Opelo i sahrana su obavljeni po svim pravoslavnim običajima, uz sveštenika koji se nije protivio ispunjenju Dušanovih zahteva. Sahranjen je na seoskom groblju u Preljini, opevali su ga i sveštenik i harmonika - kaže rođak. 

Foto: privatna arhiva

Posvećenost prijatelju Tomi Zdravkoviću i njegovim pesmama je tolika da je Dušan želeo da se vest o njegovoj smrti narodu obznani upravo uz Tominu pesmu o Ljiljani. Zahvaljujući tehnologiji i društvenim mrežama kada je preminuo objavljena je “muzička umrlica”.

- Takav zahtev do sada nismo imali, ali smo našli rešenje. Na internet platformi gde se inače oglašavamo, prvi put smo objavili umrlicu sa muzičkom podlogom - kažu u pogrebnom preduzeću koje je organizovalo sahranu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR