Glas Javnosti

KLIZIŠTE PRETI DOMAĆINSTVIMA: Ibarski rudnici pred urušavanjem, postoji opasnost da ZATRPAJU KUĆE!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Površinski kop Progorelica u Ibarskim rudnicima preti da se svakog časa obruši na obližnja domaćinstva čime bi imovina stanovnika bila potpuno uništena.

Jalovina koja je počela da klizi sa površinskog kopa Progorelica u Ibarskim rudnicima blizu Kraljeva i zaustavila tok rečice Raduše, predstavlja opasnost za dva domaćinstva. Rudari su na terenu sa mehanizacijom i pokušavaju da uklone zemlju, ali vlasnici kuća strahuju od obilnijih padavina.

Predrag Košanin gleda u nebo i rudare koji pokušavaju otklone jalovinu koja je zaustavila rečicu Radušu. Veliku štetu Ibarski rudnici već imaju, strahuje i da bi je i on mogao imati.

- Tri ogromne reke doživeo sam za svojih sedamdeset godina.Pitanje je da da li će uspeti da to otklone a da se molimo bogu da ne dođe do većih padavina. Samo to. Ukoliko dođe do većih padavina, kraj priče - kaže Predrag Košanin iz Tadenja.

Odron preti i kući koja još nije useljena. Rudari zemlju uklanjaju i ručno i mašinama, ali ona i dalje klizi.

U Ibarskim rudnicima, u kojima se i nalazi površinski kop Progorelica, niko nije želeo da pred kamerom pokuša da objasni kako se ovo deslio, da li je moglo da se predupredi i da li su napori koje sada preduzimaju dovoljni da se situacija reši.

Ibarski rudnici, koji posluju u okviru Javnog preduzeća Resavica, zapošljavaju oko 400 ljudi, zadržali su mnoge porodice u ušćanskom i baljevačkom kraju.

(Glas javnosti/RTS)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR