Glas Javnosti

Kisić: Stopa rađanja u Srbiji je počela da ide uzlaznim trendom

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić ocenila je na Petom Demografskom samitu u Budimpešti da su pronatalitetne mere koje se primenjuju u Srbiji počele da daju rezultate i da je stopa rađanja počela da ide uzlaznim trendom, saopštilo je resorno ministarstvo.

Kako je navela, samit u Budimpešti, koji se održava pod motom “Porodica je ključ bezbednosti”, značajan je da zemlje iznesu svoja iskustva i mere koje primenjuju kada su u pitanju demografska kretanja.

Prema njenim rečima, Republika Srbija ponosna je na svoje rezultate pronatalitetnih mera.

– Te mere su počele da daju rezultate, jer smo i mi uspeli da zaustavimo silazeći trend stope rađanja. Još uvek je prirodni priraštaj negativan, ali stopa rađanja je počela da ide uzlaznim trendom, stopa mortaliteta se smanjila, tako da se nadamo povoljnijim demografskim rezultatima i u našoj zemlji – navela je Kisić.

Ministarka je istakla da su porodica i deca osnova svih aktivnosti vlade Republike Srbije i predsednika Aleksandra Vučića.

– Ovde su praktično svi govornici istakli koliko je porodica bitna, koliko sve što radimo i gradimo, radimo za dobrobit porodica. To je i naš moto. Sve što radimo, radimo za našu decu, jer su oni naša budućnost. Želimo da im ostavimo još bolju, uspešniju i napredniju Srbiju – poručila je Kisić.

Ministarka Kisić će drugog dana Demografskog samita učestvovati na ministarskoj panel diskusiji o demografskim kretanjima i izazovima, a razgovaraće i sa ministarkom Republike Turske za porodicu i socijalna pitanja Mahinur Ozdemir Goktaš.

Pored aktivnosti na samitu, Kisić je u Budimpešti posetila Srpsku gimnaziju “Nikola Tesla”, gde je razgovarala sa nastavnicima i đacima ove škole, kojima je zahvalila što čuvaju naš jezik, kulturu, običaje i tradiciju.

Glas javnosti/V05S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR