Glas Javnosti

Kiše nose rizik za nastanak infekcija u vinogradu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Proizvodni zasadi vinove loze nalaze se u fazi intenzivnog porasta mladara i razvoja cvasti. U narednim danima očekuje se ulazak najranijih sorti vinove loze u fazu cvetanja.

U zasadima vinove loze su u periodu od  15. aprila do 24. aprila (u zavisnosti od regiona) registrovane padavine u količini većoj od 10 mm, a srednje dnevne temperature su bile iznad 10ºC, čime su ispunjeni uslovi za ostvarenje primarne infekcije prouzrokovačem plamenjače vinove loze. Istek primarne inkubacije i pojava prvih simptoma se može očekivati u periodu cvetanja vinove loze, a to je i najosetljivija faza, kada infekcija cvasti ima direktne posledice po prinos.

Za sprečavanje daljeg razvoja tog patogena proizvođačima se preporučuje primena kombinacije fungicida: fosetil – aluminijum + folpet.


Vrlo je važno sprečiti infekcije cvasti i od prouzrokovača pepelnice, primenom nekog od fungicida na bazi: fluksapiroksada, kresoksim-metila, tebukonazola, ciflufenamida ili nekog drugog registrovanog fungicida.

U toku je piljenje larvi prve generacije pepeljastog grožđanog moljca. Ukoliko do sada nisu sprovedene mere zaštite od ove štetočine primenom insekticida ili su u pitanju sorte vinove loze na kojima se ova štetočina redovno javlja u većem intenzitetu (muskatne sorte) preporučuje se primena nekog od registrovanih insekticida. Posebnu pažnju treba da obrate proizvođači u fruškogorskom, vršačkom, prokupačkom, smederevskom vinogorju gde se beleži i najveća brojnost ove štetočine. 


Glas javnosti/ A03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR