Glas Javnosti

KIKINDA IMA ULICU ZA PONOS: Na listi 50 najlepših ulica na svetu našla se i jedna iz Srbije

Društvo
Autor: Glas javnosti

Priča o 50 najlepših ulica prekrivenih cvećem i drvećem obilazi svet putem društvenih mreža, a da li je neko od vas znao da se na 22. mestu nalazi jedna ulica iz Srbije? Prestižni sajt Architecture and design, sa više od 12 miliona pregleda nedeljno, uvrstio je Ulicu generala Drapšina koja se nalazi u Kikindi na jedinstvenu listu "50 najlepših ulica na svetu".

Svojevremeno su urbanisti, arhitekte i ekolozi na međunarodnom konkursu odlučili koje su najlepše ulice sveta i među najupečatljivijim su svrstali ovu ulicu varoši na severu Banata.
Jedan od simbola Kikinde po čemu je ovaj grad poznat i van granica Srbije je neobična Ulica generala Drapšina, pravi zeleni tunel i oaza prirode u urbanom jezgru grada.

Reč je o drvoredu koji pravi tunel između kuća i ulice zbog čega je ovde i tokom najvećih vrućina sasvim prijatno u senci i hladovini. Drvored je zasađen krajem Drugog svetskog rata i ima 389 stabala. Najviše ima koprivića, javora, lipe i nekoliko stabala duda.
Kikinda je jedan od retkih gradova u našoj zemlјi koji se može pohvaliti lepotom drvoreda, koji sa svojim visokim krošnjama obrazuje "zeleni tunel" iznad same ulice ulepšavajući grad već dugi niz godina.
O ovom "zelenom tunelu" vodi se strogo računa – o zdravstvenom pregledu stabala, zdravstvenoj vitalnosti stabala. Posebna pažnja posvećuje se upravo drvoredu američkog koprivića koji krasi Kikindu, prenosi A03S.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR