Glas Javnosti

KBC Dr Dragiša Mišović otvara vrata za sve pacijente, dežuraće petkom za hitne slučajeve

Društvo
Autor: Glas javnosti

KBC "Dragiša Mišović", koji je izašao iz kovid sistema, počeće krajem nedelje da radi u punom kapacitetu i biće dežurna ustanova za Beograd u petak.

KBC Zemun dežurstvo preuzima već u sredu, rečeno je danas na sastanku ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima kovid bolnica.

Opšta bolnica u Pančevu, KBC Zvezdara, Ortopedija Banjica, KC Niš koje su ranije izašle iz kovid sistema, već rade u punom kapacitetu. Osim hitnih slučajeva primaju i pacijente koji čekaju na zakazane operacije.

Direktor Klinike za infektivne bolesti KCS Goran Stevanović kaže da se primećuje blaži porast broja obolelih od kovid 19 u Srbiji, ali da je sve to sve u okviru očekivanog.

Nastavlja se redukcija kapaciteta kovid bolnica, ali broj zaraženih i dalje zahteva pripravnost. Blagi porast broja obolelih nas upozorava da mere moraju i dalje da se poštuju pre svega u zatvorenom prostoru - distanca, nošenje maski - rekao je Stevanović.

Navodi da najveći broj obolelih ima blažu kliničku sliku, ali da ima i pacijenata sa težom kliničkom slikom.

Infektivna klinika ovih dana beleži povećan broj ambulantnih pregleda, jer su prijemno- trijažni centar za Beograd za sve obolele sa respiratornim simptomima.

Deo bolesnika nema veze sa kovidom, to su bakterijske upale pluća i druge infekcije - naveo je Stevanović.

Kako kaže bolnice koje su izašle iz kovid sistema počele su da operišu i pacijente koji nisu hitni, a koji čekaju zakazanu operaciju, ali da problem predstavlja to što nema dovoljno krvi.

Poznati smo kao solidaran narod i nikada nemamo veliki problem sa dobrovoljnim davalaštvom krvi, ali zbog cele situcije rezerve krvi su značajno smanjene. Krv je neophodna za elektivne i hitne operacije tako da je molba svih nas da se dobrovoljni davaoci jave da bi mogli da obezbedimo adekvatnu količinu krvi - rekao je Stevanović novinarima nakon sastanka.

Infektolog Mijomir Pelemiš kaže da se epidemiološka situaciju u Srbiji ne može nazvati stabilnom, ali i da nije teška i ozbiljna.

"Situacija je i dalje za veliki oprez. Bez obzira na broj obolelih i dalje imamo bolesnika koji imaju ozbiljne manifestavcije ove bolesti. Na sreću nema toliko mnogo bolesnika na respiratorima ", rekao je on.

Podseća da od kovida ne oboljevaju samo stariji ljudi, već i mlađi i da svi moraju i dalje da se pridržavaju preporučenih mera.

Epidemija se završava, ali nije završena, ona još uvek traje. Moramo shvatiti ozbiljno da je virus tu i da ne možemo tek tako da ga savladamo - zaključio je on.

(Izvor Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR