Glas Javnosti

KAZNE ZA POPIS : Šta se dešava kada odbijete popis više puta?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Popis u Srbiji je završen a prvi preliminarni rezultati očekuju se otprilike pre Svetog Nikole.

Oni koji nisu iskoristili sve mogućnosti i nisu popisani, sada razmišljaju o tome da li će platiti kaznu od 20.000 do 50.000 dinara. Ipak, u Zavodu za statistiku kažu da će Prekršajni sud doneti presudu i izreći kaznu samo onima koji su odbili ne samo popisivača, javlja RTS. 

- Ja o toj situaciji obaveštavam svog šefa u ovom poslu, rukovodioca, on se zove instruktor. Nakon toga, instruktor zajedno sa mnom izlazi ponovo na teren i pokušava da vam objasni zašto je važno da se popišete. Vi ponovo odbijete instruktora i mene. Mi ponovo ne pišemo kaznu. Instruktor o tome obaveštava popisnu komisiju koja je iznad njega, a zadužena je za opštinu kojoj pripada vaš stan - rekao je pomoćnik direktora Republičkog zavoda za statistiku Petar Korović.

Nakon toga, dodaje, popisna komisija izlazi na teren i pokušava da motiviše građanina koji je odbio popis - da se popiše

- Ako odbijete i popisnu komisiju, tri puta ste odbili popisivanje, onda ona obaveštava Republički zavod za statistiku, a on kod Prekršajnog suda pokreće postupak - kaže Korović.

Za sada se zna da će kaznu platiti samo dvadesetak građana, iako je broj onih koji nisu uspeli da ostvare kontakt sa popisivačem mnogo veći.


Zato će od 2. do 11. decembra biti organizovana postpopisna anketa, koja ima za cilj da utvrdi dve stvari prenosi 24sedam

- Prvi cilj je da ustanovi kvalitet podataka dobijenih popisom, a drugi, možda i važniji, jeste da ustanovi neobuhvat u popisu, da ustanovi broj ljudi koji nije popisan. Paralelno sa postpopisnom anketom, sprovodimo jednu inovativniju metodu kontrole obuhvata, a to je poređenje baze popisa sa bazama administrativnih izvora. Tako ćemo na dva načina prekontrolisati obuhvat i imati informaciju koliko stanovnika je popisano, a koliko je ostalo nepopisano - rekao je Petar Korović.

Poređenja radi, u prethodnom popisu, 2011. godine, postpopisnom anketom ustanovljeno je da oko 150.000 građana Srbije nije bilo popisano.

Konačni rezultati objavljivaće se od marta sledeće do juna 2024. godine.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR