Glas Javnosti

Казна за "тровање": Унели 600 тона опасаног отпада у земљу

Društvo
Autor: Novosti.rs/pixabay

Осуђена фирма у Кикинди због складиштења опасних материја

Фирма "Еко Хемик" из Новог Сада и одговорна особа у њој В. Б. (26) осуђени су због кривичног дела уношење опасних материја у Србију и недозвољено прерађивање, одлагање и складиштење готово 600 тона опасних материја. Фирма треба да врати 2,4 милиона динара које је прибавила кривичним делом.

Основни суд у Кикинди донео је пресуду којом је фирма "Еко Хемик" осуђена на новчану казну од три милиона динара због кривичног дела уношење опасних материја у Србију и недозвољено прерађивање, одлагање и складиштење опасних материја. Такође јој је наложено да плати трошкове кривичног поступка у износу од 762.000 динара.
Суд је донео пресуду по којој је за исто кривично дело окривљен и В. Б. (26), одговорна особа "Еко Хемика".

- Окривљени су криви јер су од јануара до јуна прошле године на локацији некадашње фирме "Хемик Кикинда", на којој су у закупу имали два објекта, супротно прописима и решењима и мимо дозвола које су имали од надлежних покрајинских органа и органа Града Кикинде, ускладиштили укупно 585,85 тона опасног отпада - наводи се у пресуди суда у Кикинди.
На овој локацији инспекција је крајем маја прошле године затекла око 300 тона опасног отпада. Тада је установљено да је "Еко Хемик", као оператер, са отпадом поступао на начин који је могао да угрози животну средину и здравље људи.

КОНТАМИНАЦИЈА

Анализама отпада које је "Еко Хемик" складиштио у Кикинди, а које је прошле године урадио Институт "Мол" из Старе Пазове, утврђено је да се на локацији на Башаидском друму налазило највише контаминиране амбалаже, затим пестициди, филтери од уља из аутомобилске индустрије, органски опасани отпад у чврстом и течном стању, неоргански опасни отпад и мала количина отпада који није опасан.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR