Glas Javnosti

'KAŽI MI KAŽI KAKO DA TE ZOVEM': Jelena, ime kojeg nema!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Jelena, Milica, Ljubica, Dušan, Nikola, Dragutin... Ovo su ženska i muška imena koja su u vreme naših očeva i majki bila veoma popularna u Srbiji. Neka su to i danas a neka su skoro potpuno nestala iz upotrebe.

Sedamdesetih i osamdesetih godina veka za nama Jelena je bilo ubedljivo najpopularnije žensko ime u nas. Nije bilo razreda u osnovnim i srednjim školama u kojima nije bilo bar po dve ili više Jelene. Danas, gotovo da više nema devojčica koje se zovu Jelena. U modi su najčešće troslovna ženska imena poput Dea. Lea, Mia, Tea ili ona sa slovom više poput Mina ili Nina. 

Kod dečaka nekada smo imali imena kao što su Dragutin, Milutin, Nikola, Jovan, Vasilije... Danas su se ta imena faktički izgubila, postala arhaična. Muška deca u Srbiji najčešće dobijaju imena Marko, Luka. Stefan, Aleksa...

U vreme socrealizma carovala su muška imena Goran i Zoran a neposredno po završetku Drugog svetskog rata devojčicama su se davala i imena kao što su Mašinka ili Kaćuša.

Najčešće žensko ime u Srbiji je Milica, dok se najviše muškaraca odaziva na ime Dragan i to zbog “stare slave“, jer se to ime već tri decenije ne nalazi na listi deset najpopularnijih, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS). “Zlatne godine“ za to muško ime bile su pedesete i šezdesete prošlog veka, kada je Dragan preuzeo primat od Slobodana, koji je obeležio period od 1942. do 1947. godine.  

Nekada veoma popularna muška imena kao što su Miodrag ili Milorad danas su gotovo iščezla.

Radmila, Ljubica, Vera, Olga, Desanka… imena su koja su obeležila period između dva svetska rata, da bi nastankom "druge Jugoslavije" u modu ušla imena kao što su Slobodanka, Ljiljana, Snežana i Zorica. Sam kraj dvadesetog veka i prve godine novog milenijuma doneli su popularizaciju ženskih imena poput Anđela, Sara, Teodora i Anastasija.

U želji da se pošto-poto bude originalan, roditelji, pogotovo javne ličnosti, svojoj deci daju, blago rečeno, neobična imena. "Nogu je povukao" lider LDP Čeda Jovanović koji je svoje četvotro dece nazvao  Mihajlo Lajf, Jana Hart, Zora Fejt i Anđelija Fej. 

Nedavno smo imali priolike da čujemo i možda najčudnije dosad muško ime a dao ga je svom sinu Luka Lazukić. Bivši suprug Nataše Bekvalac svog naslednika nazvao je Nor Nu što u određenim narodima i kulturama označava širenje svetlosti.

Manekenka Jovana Švonja i njen suprug fudbaler Filip Đorđević izazvali su buru u javnosti kada su prošle godine svojoj ćerki dali ime Noel.

-- Ljudi su iz minuta u minut sve veća goveda koja u tako velikoj i divnoj stvari kao sto je rađanje novog malog neiskvarenog života koriste tako banalnu stvar kao što je ime za širenje negativnosti. Sjašite mi sa grbače i slobodno rađajte Leposave - poručila je Švonja hejterima. 

Sin violinistkinje Tijane Milošević i Kikija Čauševića dobio je ime Aljoša Fivos. Ćerka legendarnog srpskog fudbalera Dragana Stojkovića Piskija, Anja zajedno sa svojim izabranikom Ugoom Valenteom dala je ime ćerki Indija Rouz. Druga ćerka dobila je ime Kasija Ginza.

I tako, razni ljudi, razne ćudi... Imena je bilo i biće raznih ali ipak bi bilo lepo da neka treadicionalna muška i ženska imena opstanu i ostanu u našem narodu jer su i ona neizostavni deo tradicije jedne nacije.

(Glas javnosti/S. Milovanović)

 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR